Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 18 Ноември 2018

Октомври 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Май 2017
НССЗ е търсеният от земеделските стопани помощник
Любомир Маринов - изп. директор на Националната служба съвети в земеделието (НССЗ)

НССЗ е търсеният от земеделските стопани помощник

print

e-mail facebook

 

- Г-н Маринов, ако конференцията, която организира НССЗ на миналогодишната АГРА, ще се запомни най-вече с многократно повтореното „благодаря“ от страна на препълнилите залата български земеделски производители, реализирали проектите и мечтите си за смислен поминък и агробизнес с помощта на Вашите колеги експерти, тази година видяхме Службата в контекста на Европейския форум на съветническите служби в областта на земеделието и селските райони (EUFRAS). Кои бяха предизвикателствата пред професионализма и иновационната подкрепа, които постигнахте, за да се наложите като доказано необходима и полезна структура – основен стълб и част от т. нар. система Съвети в земеделието.

- Предизвикателствата са свързани преди всичко с поддържане на високо ниво и знания на експертите на НССЗ, както и към постоянното адаптиране на дейностите ни към нуждите на фермерите. От позицията на натрупан 16-годишен опит в съвместна работа със земеделските стопани мога да оценя важността на човешкия/експертен ресурс и капацитет, който ние имаме и без който не бихме могли да отговорим на търсенето от страна на фермерите и на променящата се среда и условия, в които работим. На база на изградения професионален и административен капацитет и в сътрудничество с множество държавни институции и неправителствени организации, НССЗ успява да предлага комплексен пакет от консултантски услуги, включващ консултации от създаването на фермата до нейното пълно обслужване в агрономически, животновъден и агроикономически аспект.

НССЗ се стреми да разнообразява предлаганите услуги и средствата за предоставянето им, като земеделските стопани все повече се нуждаят от консултации, свързани с решаването на конкретни проблеми в стопанствата им, изискващи комплексни решения. Усилията, които положихме, за да се наложим като полезна и търсена от земеделските стопани структура, са много, но основно с което се гордея е, че създадохме добър екип и развихме службата като модерна администрация. Експертите поддържат високо ниво на знания в областта на земеделското производство и непрекъснато променящата се нормативна база в тази област. Натрупаният опит от експертите на НССЗ ни прави търсен помощник от земеделските стопани, за да може те да се справят с предизвикателствата на променящата се пазарна и социална среда. Това показа и броят на изготвените заявления и бизнес планове за кандидатстване по различни подмерки и мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

За постигане на така посочените положителни резултати НССЗ продължи да извършва целенасочена информационна и съветническа дейност, която да помага на земеделските стопани да разширят и модернизират своите стопанства. НССЗ, също така, съдейства на фермерите за прилагането на съвременни технологии и иновационни решения, както и в посока на опознаване „добрите практики“, реализирани вече от други земеделски стопани.

Провеждайки годишно над 100 информационни срещи обучения, съвместно с лектори, водещи специалисти от научни институти и аграрни университети по конкретните теми, можем нескромно да заявим, че прокарваме път за прилагане на съвременни технологични решения на ниво стопанство. Ние не просто говорим по дадена тема, ние го правим по начин, зададен от фермерите, на места достъпни за тях, партнирайки си с други организации без комплексите на „всичко знаещи и можещи“.

През 2016 г. експертите на НССЗ продължиха дейностите си, свързани с разширяване и улесняване достъпа на земеделските стопани до консултантските услуги на Службата чрез организирането и провеждането на над 1000 броя изнесени приемни (консултантски дни) в различни населени места, отдалечени от областните центрове.

 

Пак през 2016 г. НССЗ продължи активно да развива и дейността си, свързана с разпространяване на информацията между земеделските стопани, чрез създадените през 2015 г. 27 броя „фермерски кръгове“. Това е инструмент за разпространяване от фермери сред фермери на полезна информация и за популяризиране на добрите практики по кандидатстването и изпълнението на проекти по ПРСР.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Може да има три тавана на плащанията
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България

FOAM – 70% от ОСП да е за екология
Субсидиите да са за фермери, които доставят обществени блага, искат биоземеделците в ЕС

Екипът на Пионер: Това, което публикуваме като резултати, е доказано на полето
Добиви от царевицата от 1250 до близо 1600 кг/дка край с. Златна ливада

Интелигентният New Holland BRAUD 9070 L в действие
Машината може да обере между 30-40 декара грозде на ден

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg