Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юни 2017
Многоликото земеделие на Китай
Фокусът на „АгроКомпас“ при визита на група от СБЖ в селскостопански институции и ферми

Многоликото земеделие на Китай

print

e-mail facebook

Петата среща на върха през 2016 г. в Рига прокламира 2017-та за година за сътрудничество между медиите на Китайската и страните от Централна и Източна Европа. Съвпадение или просто знак в тази посока е и фактът, че точно т.г. Съюзът на българските журналисти и Общокитайската Асоциация на журналистите отбелязват 30 години от традиционните си контакти, при които разменят журналистически групи и информации по актулни въпроси и обществено-икономически сектори от взаимен интерес. По инициатива на китайската страна традиционното й домакинство през 2017-та си постави за цел да работи за задълбочане и на ниво журналистика за създадените и с реален потенциал взаимоотношения в земеделието, като ключова икономическа дейност за правителствата на Р България и Китайската народна република (КНР). Само месец по-късно подписаната на 23 май т.г. у нас декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“ от зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и Джан Таолин, заместник-министър на земеделието на КНР, показа реалния хоризонт в тази посока. Така организираното през април т.г. от СБЖ едноседмично гостуване на група български журналисти в Китай се оказа в пълен синхрон с важните събития на деня, които трябва да влязат в обектива на медиите. Нещо повече – осигурената от Общокитайската Асоциация на журналистите основна дестинация на пътуването в Провинция Юннан на КНР, с предвидените по маршрута й срещи и възможности за репортажи на българските журналисти от различни земеделски стопанства, само месец след това се потвърди като прозрение и значимост от стореното на ниво правителства и видимия потенциал в българо-китайските икономически взаимоотношения в сектор Земеделие. На 26 май т.г. визитата на Джан Дзулин, вицегубернатор на Народното правителство на китайската провинция Юннан у нас и срещата му с българския заместник-министър на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, показаха, че Китай и България могат да си партнират във всички области на земеделието с посредничеството на Центъра за насърчаване на земеделието и сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа.

Д-р Димитров припомни, че от 2012 г. до момента има 28 процедури за внос на български стоки в Китай, като за този кратък период са одобрени 4 от тях. По думите му трябват повече взаимни усилия в посока повишаване земеделския стокообмен между двете държави. „България е страна с малка територия, но има сериозен напредък при отглеждането и селекцията на трайни насаждения, като череши и праскови“, каза още заместник-министърът. Джан Дзулин изтъкна качеството на българските млечни и розови продукти и вино и тяхната популярност в цял свят. Според него страната ни може да изкупува традиционните юннанско кафе и чай, а български предприятия да изнасят посадъчен материал за провинция Юннан. Вицегубернаторът изрази готовност за обмен на опит в науката и технологиите. В такъв актуален и заслужаващ вниманието на медиите и българска общественост контект тази година СБЖ и Общокитайската Асоциация на журналистите уцелиха десетката в мисията си да продължат едно сътрудничество, което отразява и надгражда политическите и икономически взаимоотношения между техните страни, давайки обективна картина на един развиващ се потенциал. Този път в земеделието и производството на храни от фермерските общности в двете страни, които обезпечават гражданите си с качествени и разнообразни храни, произведени устойчиво в съответствие със стремежа за опазване на околната среда, водите и хуманното отношение към животните.
 
Не е случайно, че Ръководство за развитие на земеделието е Документ № 1 на китайското правителство всяка година, подчерта на специална пресконференция за българските журналисти в Министерството на земеделието на КНР в Пекин Джао Уайнинг, заместник-директор на неговия Генерален отдел за международно сътрудничество. По думите му водеща цел на политиката в този посока е насърчаване на структурата на земеделски растеж в страната чрез регулиране и реформа. В тази връзка основните акценти в Документ №1 на китайското правителство касаят необходимостта от подобряване работата в подкрепа на селското стопанство и продоволствената сигурност, управлението на провинцията, реформата на системата на земята и селските райони към нов и по-иновативен подход. Цялостната политика е ръководена от необходимостта да се създаде дългосрочен механизъм за по-нататъшно развитие на селското стопанство и гаранция, че градските и селските райони ще се развиват на консолидирана основа. Страната ни зачита практики и инициативи на земеделски стопани и подкрепя местни експериментални области за прилагане на мерки, адаптирани към местните реалности, подчерта Джао Уайнинг. В самото начало на пресконференцията за гостуващите в Пекин журналисти от СБЖ той припомни „фактът, че КНР откри специална длъжност на свое земеделско аташе в Р България и назначи подходяща личност на този пост. Това говори красноречиво, че определено имаме интерес от партньорство и конкретни икономически взаимоотношения в областта на селското стопанство с вашата страна. По думите му този интерес е към българските рози и розово масло, пшеница, вино, тютюнопроизводство. Не пропусна и сътрудничеството между научните институти в земеделието, които в Китай наброяват 20, и някои от тях вече работят със свои колеги от България.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg