Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юни 2017
В ход е реално сътрудничество между реални лица в селското стопанство на Китай и държавите от ЦИЕ
Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа

В ход е реално сътрудничество между реални лица в селското стопанство на Китай и държавите от ЦИЕ

print

e-mail facebook

Васил Гелев е роден през 1984 г. Завършил е международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – София. Учил е и право в Германия. Няколко години е консултирал китайски компании, които имат намерение да навлизат на пазарите на Централна и Източна Европа. В момента е изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ)
   
- Г-н Гелев, знак и отговорност за какво са подписаните преди почти 2 години в София основни принципи за изграждане и функциониране на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)?

- ЦНСССКЦИЕ функционира като структура към Министерството на земеделието и храните от 26 юли 2015 г., след състоялата се на тази дата среща на земеделските министри на Китай и 16 страни от ЦИЕ в София. Създаването му беше заложено на 29 октомври 2014 г., когато в столицата на Румъния, Букурещ, беше подписан Меморандум за разбирателство между земеделските министерства на България и Китай. Като визия и практика

Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа дава добра възможност на земеделския бизнес у нас да навлезе на китайския пазар. Освен това благодарение на подписаното преди две години споразумение на практика се облекчи търговията между Китай и страните от ЦИЕ. Самата подкрепа на Китай и страните от ЦИЕ за неговото съществуване и дейност означава висока оценка за двустранното и многостранно сътрудничество в областта на земеделието и храните, както и доверие към страната ни за успешното функциониране на подобна платформа. Подкрепата на Китай и страните от Централна и Източна Европа за създаването на такъв център в България показа, че те имат доверие в България и ценят високо нивото на развитие на многостранното сътрудничество в областта на селското стопанство. Дейността на ЦНСССКЦИЕ е на взаимноизгодна основа, чрез споделяне на идеи, обмен на добри практики и изследвания за иновативни решения. Това сътрудничество разширява хоризонтите на страните, като им помага да намерят устойчив модел на селското стопанство, както и да насърчават развитието на търговията със селскостопански и хранителни продукти между тях. Центърът съдейства за укрепване на двустранното и многостранното сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в областта на селското стопанство и храните, чрез определяне и подбор на ключови за тях области и чрез стимулиране на ефективно взаимодействие между икономическите субекти на страните. Той е платформа за планиране и насърчаване на изпълнението на реалното сътрудничество между реални лица в селското стопанство. Участници в него са сдружения и фирми, ангажирани в селското стопанство, дърводобива и преработката на продукцията, производители на хранителни стоки, напитки и оборудване за селското стопанство, търговци и инвеститори в тези области.

- Какви са същинските цели в дейността на ЦНСССКЦИЕ?

- Центърът координира и планира инициативи и практическо сътрудничество в сферата на земеделието между Китай и страните от ЦИЕ. Той развива, координира и насърчава връзките между Министерството на земеделието на Китай и съответните министерства на страните от ЦИЕ и създава и поддържа платформа за контакти за търсене на партньори за сътрудничество и база данни от институции, организации, асоциации и предприятия в областта на селското стопанство на Китай и страните от ЦИЕ. Негово задължение е и да координира провеждането на годишен форум в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. За да изпълнява тези цели, Китай и България координират страните от ЦИЕ да участват съвместно в управлението на Центъра чрез изпращане на свои представители или чрез други подходи, за да се гарантира неговото ефективно и практическо функциониране. Изпълнявайки функциите си на директор, аз съм подпомаган от Консултативен съвет към Центъра, отговорен в насърчаване сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Консултативният съвет се състои от 17 членове, определени от министрите на земеделието на Китай и страните от ЦИЕ.
 
- Какви са реалните ползи и позитиви от Меморандума за сътрудничество, който подписахте преди близо година с председателя на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов?

- До момента на въпросния Меморандум за сътрудничество с Българо-китайска асоциация за бизнес развитие бяха подписани четири стратегически партньорства, като три от тях с китайски институции. На практика успяхме да осигурим за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) силно представяне на селскостопански продукти с възможност за тяхното предлагане и чрез електронна търговия. А съгласно Меморандума, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие има ролята да промотира страните от Централна и Източна Европа като дестинация за бизнес и инвестиции за китайски фирми. В тази насока бяха организирани съвместни кръгли маси и бизнес семинари, както и други възможности за партньорство.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg