Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юли 2017
Пред финала на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“
Обвързано с опазването на природата развитие на селските райони

Пред финала на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“

print

e-mail facebook

Казват, че доброто начинание е наполовина свършена работа. Особено когато задава посоката, тества нейните предизвикателства и осигурява модела за изпълнение на поставената цел. С такава нагласа от споделени мисли и човешка енергия на 5 юли т.г. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Международният форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“, а след това и последвалият го фестивал НАТУРА в парка „Заимов“ в София. Незабравимият емоционален ден съчета форум и фестивал и посвети инициативите си за популяризиране на европейската екологична мрежа с възможностите за развитие на бизнеса в българските й зони. Събитието беше под патронажа на посланика на Швейцария Денис Кнобел, а негови организатори - партньорите по проекта „За Балкана и хората“ - Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството, WWF-България, REDD, SAVE, Pro Natura и BirdLife – Швейцария, в сътрудничество със Софийския университет.

С него участниците в българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ („Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“) поставиха финала на проекта, донесъл най-големи ползи за развитието на малкия и среден бизнес в планинските райони у нас, с бюджет от 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка съфинансиране от българските партньори. За близо пет години „За Балкана и хората“, най-големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество, стимулира и подкрепи предприемачеството и бизнес инициативите на 40 семейства, живеещи в природни паркове или в екологични зони от мрежата НАТУРА 2000.

Оказа се и единственият награден, но нефинансиран от Европейската комисия проект. През 2016 г. тя го удостои с престижната си награда НАТУРА 2000 в категория Социално-икономически ползи. Изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата НАТУРА 2000 в Западна и Централна Стара планина, като резултати от дейностите им са най-доброто начинание в съвременната история на родното земеделие за произвежданите от него храни, защото показа на практика как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. С определящо значение за визията му да се живее и работи в синхрон с благодатна среда с висока природна стойност и нейните дарове, е и фактът, че четири от шестте български организации - Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Асоциация на парковете в България (АПБ) и WWF-България, които изпълняваха проекта, са активни членове на Коалицията „За Да Остане Природа“. Така хоризонтът да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и от това не стават по-бедни и ощетени, когато с труда си опазват и подпомагат екосистемите й, се видя не толкова далечен и недостижим. Успешните дейности по проекта в 9 НАТУРА зони в България демонстрираха на практика как опазването на природата и икономическото развитие могат да вървят ръка за ръка.

Основната му цел - да приложи на практика модели за устойчиво пазарно развитие и да засили участието на институциите, като фокусът на дейностите му бъде върху териториите на Природен парк „Българка”, Природен парк „Врачански Балкан”, Национален парк Централен Балкан и НАТУРА 2000 зона Западна Стара планина, е осъществена. Близо пет години след стартирането си, той може да се похвали с множество успешни и вдъхновяващи примери за добри практики, иновативни механизми и устойчиви мерки. С тях се предоставя онази универсално работеща матрица за връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност. Изводът, че тя е комплексно печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда е безспорен.

Екипът на проекта е убеден, че постиженията ще бъдат стимулиращ пример и модел за прилагане в други райони на България и ще покажат на практика, че мрежата НАТУРА 2000 не е пречка за бизнеса, нито набор от сложни правила, а реална възможност да се предлагат продукти и услуги с високо качество и екологична стойност, които са все по-търсени от българските и европейските потребители. Едно от основните предимства на проекта е, че работеше пряко със земеделски стопани и малки предприятия, които формират дохода си, ползвайки природни ресурси и са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на тези ресурси.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg