Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Събота, 24 Март 2018

Март 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Ноември 2017
Уникер подобрява структурата на почвата
Демо опит ще проследи ефекта от микробиологичните продукти на Пиргос Агро

Уникер подобрява структурата на почвата

print

e-mail facebook

Присъстваме на демо опит – поле от 200 дка, половината от което ще бъде третирано с продукта Уникер, а останалата част ще послужи за контрола. За целта се срещаме с търговския представител за Северен Централен регион на Пиргос Агро Милен Станев и собственика на полето Румен Тодоранов. Земеделският производител се насочил към микробиологичните продукти, които предлага Пиргос Агро, убеден, че е настъпило време да се помисли за алтернативи за обогатяване на почвата. Огромен е проблемът с разграждане на растителните остатъци и земеделците търсят начини за това, казва той. Единствено в момента това, което се прави е получаване на по-дребна фракция чрез различни обработки. Уникер е едно много добро решение. Използването на подобен вид продукти не е мода, а необходимост, за да се подпомогне разграждането на растителните остатъци и по-скоро за ускоряване на процеса. После той се превръща в по-лесноусвоима форма за растенията, подобрява се структурата на почвата. Разтеглено във времето разграждане на растителните остатъци отнема хранителни вещества от почвата, което пречи за развитие на растенията, затова се опитваме да ускорим този процес именно с внасяне на Уникер, допълва Тодоранов.

Уникер не е просто мода, а необходимост

След около месец ще бъде направено проследяване на процеса на разграждане на растителните остатъци. Предварително е взета проба за почвен анализ, който ще покаже моментното състояние на почвата преди внасяне на стартера, същото ще бъде направено след няколко месеца след това, преди сеитбата на пролетните култури, за да се проследи развитието на полезните микроорганизми.
Уникер е продукт на сръбската фирма Агроуник, чийто официален представител за България е Пиргос Агро. Идеята на използване на Уникер е разграждане на растителните остатъци, като с това се цели обогатяване на почвата с азот. Невинаги съдържанието на микроелементи е усвоимо от културите, именно Уникер подпомага усвояването им. Това е продукт изцяло микробиологичен. В състава му са ауксини – три оцетна киселина. Приложим е в биологичното и конвенционално земеделие.

Непосредствено след третиране с Уникер се прави задължително първична обработка на почвата с дисковане, култивиране или оран на дълбочина 10-12 см за смесване на препарата с растителните остатъци и почвата. Целта е растителните остатъци да не бъдат под влияние на високи температури и слънчева светлина.

 

Автор: Диана АлександроваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Зеленият Борислав Сандов стана Цар на лозето на Албена Симеонова
Тази година ще е първата реколта от италинските биолозички в с. Любеново

Стартира работа европейски филиал за соргото
Франция, Румъния, Италия, Испания и България са страните, които обхваща проекта финансиран от ЕК

Оковите, които пречеха на ССА, падат
Васил Николов, председател на ССА

KWS е свободна от корпоративни интереси
Петко Василев, управител на KWS България

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg