Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 18 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Ноември 2017
Еуралис с пластични и устойчви на стрес пролетници за 2018 г.
Царевицата и слънчогледа на Еуралис доказаха потенцала си, въпреки сушата

Еуралис с пластични и устойчви на стрес пролетници за 2018 г.

print

e-mail facebook

Царевицата е високодобивна култура, но с големи изисквания. Като култура с дълъг вегетационен период, тя е силно зависима от метеорологичните условия. Затова е необходимо да се залага на хибриди, чиито параметри гарантират по-висока толерантност на стресовите условия. Еуралис предлага решения като Tropical Dent – генетика, за която е характерна стабилност на хибрида и бързо отдаване в края на вегетацията.

В портфолиото на Еуралис за 2018 г. ще има 8 представителя на тази технология, като сред тях изпъкват хибридите ЕС МЕТОД и ЕС ДИМЕНШЪН - и двата в най-предпочитаните групи по ранозрелост - 380 и 390 по ФАО.

МЕТОД държи лидерство със среден добив за 2017 г. от 900 кг/дка, има много висока маса на 1000 семена и остава зелен до последно на полето. Зърната му са едри, подходящи за гушене на патици. Хибридът е изключително пластичен и от Еуралис го препоръчват за всички региони и почвено-климатични условия. Другото високодобивно предложение при царевицата за предстоящия сезон ДИМЕНШЪН е новo Tropical Dent попълнение в портфолиото на компанията. Хибридът е подходящ за интензивни условия на отглеждане, формира мощни високи растения с високо разположени кочани, което улеснява жътвата наесен. Добивите, които ДИМЕНШЪН регистрира за 2017 г., са между 750 и 1100 кг/да.

При слънчогледа Еуралис предлага решения за устойчив контрол на Синята китка, която се превръща в сериозно неудобство за земеделските производители, особено в последите няколко години. Слънчогледовите хибриди, които са част от ситемата OR MASTER, са генетично устойчиви на Синя китка до най-високи раси и дават сигурност още със закупуването на семената.

За поредна година средно ранният хибрид ЕС ТЕРАМИС CL се представи  отлично и даде добив от над 430-440 кг/дка. Този Клиърфийлд слънчоглед винаги е номер едно в групата си по зрялост и показва стабилност независимо от климатичните условия. ТЕРАМИС се отличи с най-високи и същевременно много стабилни резултати в Клиърфийлд сегмента.

Ново Клиърфийлд предложение, на което Еуралис ще акцентира, е ЕС ГЕНЕРАЛИС - интензивен хибрид, чийто лидерски потенциал е гарантиран с добиви от над 400 кг/дка.  Хибридът е устойчив на високи раси синя китка A-G и е с доказано най-висока толерантност към Пулсар от всички хибриди на европейския пазар. ГЕНЕРАЛИС е подходящ за абсолютно всички климатични и почвени условия в България.

Клиърфийлд Плюс генетиката на Еуралис е добре разгърната за предстоящата година, като общото между хибридите са отличните добиви и високата толерантност на Пулсар Плюс. Компанията предлага 6 продукта от новата технология за по-добър контрол на плевелите в лицето на ГЕНЕЗИС, ДЖАНИС, ХИСТОРИК, ПОЕТИК, ЛОРИС и КАПРИС. Всички те са устойчиви на най-високите раси Синя китка.
В списъка изпъква ЕС ДЖАНИС CLP с едни от най-високите резултати от слънчогледовите хибриди на Еуралис. Добивите на този хибрид достигнаха до 470 кг/дка за Северна България, а за Южна - 300-350 кг/дка. ДЖАНИС е ниско растение със здрава и стегната пита, силно толерантен е на болести, с високо съдържание на масло.

Новото предложение на компанията в този сегмент е ЕС КАПРИС CLP - продукт от средно ранната група по ранозрелост.  Средно интензивен тип, адаптиран към различни климатични условия, КАПРИС е устойчив на засушавания и климатичен стрес. Характера се със завита като лодка форма на питата. Добивите от този хибриди през 2017 г. в Северна България бяха между 350 и 450 кг/дка, а в Южна - от 200 до 350 кг/дка.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg