Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 18 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Ноември 2017
Принцесата на необикновения вкус
Азия, Европа и САЩ се влюбиха в напитките на Анна Колева

Принцесата на необикновения вкус

print

e-mail facebook

Загадъчни съдбоносни случайности, съвпадения и смелост бележат историята на  изящния бизнес на Анна Колева. Тя е един от създателите на  необичайни вина във винарната, която се намира във вила „Синята стрела”, на принц Николай  в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.
Мнозина свързват Балчик с Ботаническата градина, но всъщност това не е просто мято за редки растения, а лятната резиденция на кралица Мария, от времето, когато Румъния е окупирала България. Кралицата дълги години обикаля Италия, за да намери подходящо място за лятна резиденция, където да се изолира, но го открива въодушевена в най- южната точка на владенията си- в Балчик.

Италиански архитект и овошки
Италиански архитект създава архитектурния комплекс шедьовър заедно с градината около него. Кралицата е обожавала природата, и не случайно дворецът е  обграден с такава пищна и от редки видове зеленина. В двореца имало лозя, овощни градини от каисиЙ, а от стотина кошера се добивал мед.

Любима на принц Кирил 
Така Балчик се превръща в нейно убежище, където тя на воля се отдава на литература, изкуство и безкрайни дискусии с артисти, съпроводени с бохемски шик. Легендите свързват живота й с тайнствен мъж от изтока, който идвал да се среща с нея на лодка откъм морето. Но по- вероятната истина за личния й живот, е любовта й с брата на цар Борис III- принц Кирил.
В наши дни за жалост плебейщината се е възцарила в двореца. Пъргави контрольори изскачат от храстите и причакват в гръб туристите, за да ги проверяват за двете билетчета за вход и от Софийския университет и от Министерство на културата.

Български вина от 1894 г
Анна Колева тихичко разказва своята история, докато с нежни движения показва бутилки пълни с вина, мастика и ракия, които датират от 1894 г. до наши дни. Те са част от колекцията, която тя и партньорът й притежават. Около 300 шишета общо. Дават си сметка, че дворецът е място, където идват туристи от цял свят и търсят дейност, с която да покажат България в най- добра светлина. Верни на желанието си да търсят различност в бизнеса през 2003-2004 г. правят  съвместен проект с Министерство на културата и  наемат вилата на принц Кирил. „Искахме да направим уникален продукт за тази къща. И решихме, че това ще е уникална колекция от българско вино. Целта ни беше да изложим от всички райони, в които се е правило вино. Защото за нас това е лицето на България- жито, хляб, вино... А зад всяко вино стои една човешка история.
За нас беше важно да покажем на това място, че в България има високо качество. Виното е една от визитните картички
на България. А моята мечта е да имам собствена винарна.

За смелостта да бъдеш различен
Този период съвпада с времето, когато бащата на Анна произвежда ароматен и чист мед, но изкупните цени са ниски. Тя и партньорът й решават да му помогнат, като преработват меда му, за да получат добавена стойност.  „ Това, което зная от университета е, че за да успееш трябва да си уникален и храбър. И че без екип не можеш да се реализираш. Така излизат различни мнения, а успяващите виждат светлина, там, където за дргите е тъмнина. Използват търговската марка, която имат и решават да направят „вино с мед”, и да го предлагат като винен аперитив.
Преработвам това, което имам
И понеже нямаме лозя като италианците и французите на 200 години, реших да преработвам това, което имам вкъщи- мед. Далечната ни цел беше да си купим и да създадем собствен лозов масив. От него да получим един уникален продукт като съчетание от вкуса на гроздето, където растат лозите,с вкуса на меда от растенията, с чийто нектар се хранят пчелите в района на Балчик и Каварна.
Желанието и за експеримент я подтиква да продължи и така посяга на свещеното за ценителите пино ноар. Комбинират го със слънчогледов мед. По- късно прави опит и с шираз.

Хит в Беларус и Малайзия
Постепенно винарната печели постоянни клиенти. Туристите, които са идвали веднъж, идват на следващата година отново, водят свои приятели или пращат такива. В Беларус правят поредица от филми за тях и напливът от гости не спира. С много от тях вече имат истински приятелски отношения. Гостите в знак на бладораност оставят купища с бонбони, носят лични подаръци, пишат трогателни писма на благодарност за уникалното преживяване.

Сбъднати мечти
Анна Колева и партньорът й сбъдват мечтите си и вече имат собствен масив от пино ноар и шираз. От него са и първите лимитирани серии с вино пино ноар, бяло пино ноар и сира. Вече имат проект и за собствена винарна, където е  предвидена и дегустационна. 
Това е вдъхновяващата историята на Анна Колева. Момичето, което търсейки различното, попадна в Балчишкия дворец, сякаш извикана от една удивителна кралица, за да продължи традицията да чупи правила.

Автор: Светлана ТрифоновскаПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg