Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 25 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Декември 2017
Трюфел до трюфел
Луксозната „зараза” дошла от разсадник за липи от времето на Тато

Трюфел до трюфел

print

e-mail facebook

 

Българските гори гъмжат от трюфели. Казват го всички. От италианците, които щъкат из българските лесове повече от десетина години. До българските професионални трюфелотърсачи в лицето на Национална асоциация български трюфел с председател Димитър Димитров.

И това не са просто празни приказки. Тази година българският трюфел определя световните цени на екстремно луксозния деликатес. Така килограм бял трюфел, който се намира по нашите земи, варира от 7 хил. евро до 20 хил. евро.

Как се стигна до този благословен от Бога в наша полза абсурд?

Причината е във времето. Докато Италия и Франция, които по традиция се смятат за страните на ароматната гъба, тази година подземните гъби се сгърчиха от суша. В същото време в България обилните дъждове се изляха точно тогава, когато мицелът на трюфела се развива. Така просто обяснява възхода на родния диворастящ трюфел Димитър Димитров. Има го навсякъде в нашите гори, сияещ обяви той. Вирее и в широколистни, и в някои иглолистни на територията на цялата страна. Особено в Лудогорието.

С лопати и кирки

Проблемът е, че ни липсва законодателство, което да защити гъбата, чието изобилие може и да секне поради недодялаността на невежи трюфелотърсачи. Много от тях, без никаква изисканост, нахлуват „дърварски” в горите с лопати и мотики. И така със сигурност унищожават редкия мицел на гъбата, която може наистина да направи мнозина в страната ни богати. И никой не може да спре тази недодялана напаст, размахвайки първобитните сечива. В същото време горските възпрепятстват търсенето на гъбата с обучените кучета.

Абсурдно. Но факт.

Дивите свине

Преди българите да установят, че горите са пълни с тази прекрасна и луксозна храна, те са били и все още са любим деликес на дивите прасета. Дълги години горските и агрономите отричаха напълно категорично, че трюфели в България е невъзможно да има. Как тогава се появиха изведнъж?

Липовият разсадник на Тодор Живков

Едно от обясненията за трюфеловата инвазия е следното. В разсадник за липови фиданки, случайно попаднали дръвчета, които били заразени с мицел от трюфели. Така особено сред плантациите с липи в много части на страната, гъбата се разпространила.

В момента в България са открити четири вида трюфели, според аптекаря Лучано Балдели, един от първите жители на Ботуша, който обяви, че българите могат да станат милионери от гъбата. Според Димитър Димитров обаче има бял и черен зимен и летен трюфел.

Всъщност, важно ли е, след като ги има в изобилие.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Декември 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg