Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 18 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Декември 2017
Българският трюфел диктува световните цени
Димитър Димитров - председател на Национална асоциация „Български трюфел”

Българският трюфел диктува световните цени

print

e-mail facebook

 

Димитър Димитров е председател на Национална асоциация „Български трюфел”. Преди да се заеме с търговия и преработка на трюфели се е занимавал с ресторантьорство. Той беше един от най-атрактивните изложители по време на изложението за храни в Интер Експо Центъра в София през ноември.

- Господин Димитров, кога разбрахте, че трюфелите са златна мина в България?

- По-скоро бих казал, че ние ги имаме в изобилие, но не ги оценяваме. Истината е, че последните години българският трюфел е основен фактор на световния пазар на трюфелите. Но за жалост, голяма част от гъбите ни се купуват от чужди фирми, предимно италиански, и се продават като италиански. А всъщност са български. И понеже тази година природата беше по-благосклонна към България, голяма част от трюфелите на световния пазар са български.

- Какво имате предвид?

- Причината е, че в Италия и Франция беше голяма суша и тази година те просто няма трюфели. За жалост, ние, българите, не сме свикнали с тях и не ги оценяваме нито като продукт с полезни свойства, нито като вкусови качества. Мислим за тях като за нещо екзотично и много скъпо.

- Но те наистина са скъпи?

- Да, те по принцип са скъпи, но пък се слагат в различни ястия в малки количества. Ето защо могат да си ги позволят на трапезата не само богатите хора.

- С какво е била по-добра природата към нас тази година?

- Просто валя дъжд, точно когато трябва, когато се оформя мицелът и се образува трюфелът. В Италия беше жестока суша.

- Странно звучи, че България е големият играч на пазара на трюфела в света. С лавандулата вече свикнахме, но с тази гъба...

- Не, не сме ние като страна, българският трюфел е играчът. Чуждите фирми го купуват от България и го продават за техен. Така например, в Швейцария искат трюфели от Италия, но си купуват всъщност български. Пътят на трюфела е такъв - тръгва от България, минава през Италия и отива в Швейцария.

- Вашата компания къде си продава трюфелите?

- Ние държим на българското. Искаме да акцентираме, че е български трюфел и никога не лъжем, че е италиански. Това е и брандът ни „Тракийски трюфел”.

- Какви са цените тази година?

- Тази година поради високата суша, цените са доста високи. Затова трюфелите си оправдават славата на нещо наистина скъпо. Сега качествен черен трюфел, есенен, е 1000 лв. за кг. Ниското качество е около 500-600 лв./кг.

Белият трюфел започва от 8 хил. лв. за кг и може да стигне до 20 хил. лв. за кг. Миналата година трюфелът е бил пет- шест пъти по-евтин.

- Кажете, как трюфелите са най-вкусни?

- Класическото ястие е яйца, спагети и ориз с трюфели. То е наложено от италианците. Лично аз ги предпочитам с пържола. Но класиката е яйца с трюфели. Вкусни са и в пастата от сирене, която лично на нас ни я приготвят в Италия.

Бих казал, че маслото с трюфел е също една много вкусна храна. И лесна за приготвяне. Масло от магазина, в него се настъргва трюфел и се поставя скилидка чесън. След това се намазва върху препечена филийка. Така ароматът на трюфела се отваря и се получава много просто и апетитно ястие. Бучка такова масълце може да се сложи и върху гореща, току-що свалена от скарата пържола. Невероятно е като вкус и аромат. Това е и начин трюфелът да се съхрани поне два месеца, защото в свежо състояние издържа около 15 дена. Но може да се консервира и в зехтин.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Декември 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg