Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сряда, 20 Февруари 2019

Февруари 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Януари 2018
40 години българско кисело мляко във Финландия! Честно!
Финландската компания Валио наистина използва Лактобацилус Булгарикус

40 години българско кисело мляко във Финландия! Честно!

print

e-mail facebook

 

Този материал е написан със съдействието на българи във Финландия Милва Минова и Георги Цонев и мн. др., журналиста от Финландия Майкъл Годфрестен и АгроКомпас.

Една случайност ме отведе по следите на истинско българско кисело мляко във Финландия. Докато търсех евтин самолетен билет в края на лятото, за да пътувам за тази приказна северна страна, попаднах на българи от социалните мрежи, които живеят там. Освен с информация за самолетни компании, те ме засипаха с новини за българското кисело мляко. Непременно трябва да посетите млечната компания Валио, когато дойдете, съветваха ме те. Те произвеждат истинско българско кисело мляко. Така за съвсем кратко време узнах, че там нашите хора похапват всеки ден кисело мляко с онзи забравен вече тук вкус. Киселичко, с водичка, което мнозина от тях използват понякога, за да си приготвят домашно кисело мляко с каймак.

Получих десетки снимки на кофичките, в които се продава. В бели и сини цветове най-често. На нея пише Български йогурт. С изображение на българска мома родопчанка. Произвежда го една от големите млечни компании в страната Валио.

Сигурни ли сте, че е истинско? - попитах с огромна доза недоверие. Особено, когато разбрах, че на техните кофички липсва информация за бактериите, които използват.

Финландците не лъжат

Повечето от тях бяха готови да се бият в полза на финландската компания. Тук не заблуждават хората, така както в България, ядосаха се дори някои от нашенци. След това Милва Иванова ми разказа случай с Валио в Русия. Оказа се, че компанията е една от малкото в света, която произвежда млечни продукти за хора, които имат проблеми с лактозата. Млечната продукция на Валио е била толкова ценна, че нейни потребители в Русия се вдигнали на бунт, когато се разбрало, че заради ембаргото финландците трябвало да спрат доставките си. Тогава руското правителство се принудило да позволи на Валио да продължи да снабдява пазара й с ценните животоспасяващи продукти.

Да, но на етикетите не пише

Пише ли на кофичките, че се използва Лактобацилус Булгарикус, попитах нашенците. Това е бактерията, която прави киселото мляко българско.

Оказа се, че финският етикет не съдържа такава информация. Просто физически усещах, дори и онлайн, как грозните пипала на недоверието посягат да задушат въодушевлението на събратята във Финландия. Независимо от това, те бяха убедени, че в приказната страна не се лъже.

Писмо до Валио

В крайна сметка, единодушно се разбрахме, че редакцията на АгроКомпас ще пусне писмо до Валио, за да разберем какво се крие зад чудото „Български йогурт” на суомска територия. Така и направихме. Междувременно стана ясно, че самолетните билети по това време за Суоми са нечовешки скъпи, дори и за самите финландци. За Финландия не заминах, но пък се свързах с колеги журналисти там. Помолих за съдействие. Те веднага се съгласиха да сътрудничат и пуснахме писмо с въпроси до Валио.

Тайни срещи с бивши служители на Ел Би Булгарикум

Тук започна паралелно търсене. Няколко обаждания до държавната компания Ел Би Булгарикум, която всъщност държи правата на българската бактерия. Само припомняме, факт, известен на всички българи, че японците са тези, които имат права да ползват закваската с Лактобацилус Булгарикус на огромна територия на Азия. Японската компания плаща огромни суми за тези права на българската държава.

За свещената крава Ел Би

Въпросът ни към Ел Би Булгарикум беше дали и Финландия има такива права. Среща с шефа на Ел Би така и не се състоя въпреки многократните обещания на представители на офиса. Така и нямаме официално потвърждение или отричане от страна на българската държава за бактерията по отношение на финландското мляко. Междувременно успяхме да се свържем с бивши служители на държавната компания, които изрично настояха за анонимност. Те потвърдиха, че наистина България има договор с Финландия за доставка на бактерии. Но отказаха категорично да кажат откога и коя компания е. Междувременно от разговорите стана ясно, че в България не са много млечните фирми, които ползват Лактобацилус Булгарикус в закваските си. Повечето предпочитат вносни закваски. Държавната Ел Би е тази, на която наистина може да се разчита, че киселото мляко е кисело и сиренето е сирене. Но това е неофициална информация, която отдавна е публична тайна. Лично за мен обаче въпросът остава, защо е толкова трудно да се срещнеш с ръководството на държавната компания Ел Би Булгарикум - нещо, което в близкото минало не беше никакъв проблем.

Писмо до Валио

Така за Финландия не заминах. Но пък се сдобих с много нови приятели, включително и финландски журналисти. Един от тях е Майкъл Годфрестен, главен редактор на вестник Landshaften folk. Той веднага се съгласи да съдейства за писмото до Валио. Речено-сторено. Въпросите веднага бяха препратени на компанията. След няколко дни получихме отговорите, които са публикувани по-долу. С две думи - Валио използва българска закваска с Лактобацилус Булгарикус вече 40 годиини. Точно от 1977 г. Вярно е, че финландците са доста сдържани, но поне са коректни в отговорите си.

Така че, който иска да яде българско кисело мляко, може да отскочи до Финландия.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Януари 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Заразата по глиганите с африканска чума се движи на скокове в Европа
Инж. Пламен Колев, началник отдел „Ловно и рибно стопанство” в Югозападно държавно предприятие

Дешка Кротева и нафпавокът
В Горно Драглище нагъват сланина, живеят до 100 години и не могат да се отърват от туристи

С HiCornCS печалбата при производство на зърно е гарантирана!
Перфектна симбиоза между два хибрида

Тютюнопроизводство – предизвикателна 2018 година
Браншът се бори да бъде подпомаган с европейски пари от новата Обща селскостопанска политика

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg