Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Февруари 2018
Всички ухажват България на Зелената седмица
Ползвайте имената на българските храни за пароли в нета, призова немско радио

Всички ухажват България на Зелената седмица

print

e-mail facebook

 

Зелената седмица в Берлин – за посетителите тя е възможност да се впуснат в кулинарни приключения, да се потапят в традициите на страни от различните континенти, да се срещнат с приятели, да се насладят на поредното шоу, в което настойчиво са приканвани да вземат участие. Най-голямото световно изложение за храни и селско стопанство в света има сериозна биография. Датира от 1926 г. Но неговата история, както кметът на Берлин напомни, е прекъсната от войната. А после - трогателно наистина, пет-шест ентусиасти-градинари възстановяват традицията. В онова далечно време на някои от щандовете е имало нарисувани плодове и зеленчуци – немотия! Днес изложението е витрина на изобилието на храни – и то от цял свят.

Ако някой е любопитен и си е поставил за цел да посети щандовете навсичките 1666 фирми-изложители от цял свят, трябва да се примири. Това е просто невъзможно. Освен, ако не отдели десетина дни – от 18 до 29 януари, докато трае събитието. И не се въоръжи с търпението да се движи в тълпите многобройни посетители.

Розовият домат покори шефа на Бундестага

Тази година България имаше главната роля по време на Зелената седмица в Берлин. Към нея беше насочено вниманието. Тя, освен че е председател на Съвета на ЕС, беше и партньор на германските организатори. Поради това страната ни имаше доста по-сериозно присъствие от други години. Вместо с обичайния щанд, тя се представи в цяла палата. Ансамбъл „Българе” събираше мигновено посетителите, които потропваха в такт с изпълнителите и не пропускаха да си направят селфи с балгарските моми и момци, облечени с народни носии. Масите в палата се изпълваха с типичните български специалитети. Те, трябва да се признае, вече са познати на мнозина чужденци. И гостите с видимо удоволствие опитваха от шопската салата, кавърмата, кьопоолуто и какво ли още не.

В центъра на медиите

Германските средства за информация подкрепяха нашето представяне, като информираха слушателите си за българските специалитети. Но едно от радиата наистина удари в десятката с шегата си. То призова да се използват имена на специфични български храни като пароли в интернет. И така всеки ще си осигури „непробиваемост”.

Такова нещо не съм вкусвал

Най-голямата атракция обаче, ако се съди по струпаните хора, се оказа щандът с изложените розови домати. Зам.-председателят на Бундестага – Волфганг Кумицки възкликнал при дегустацията: „Такова нещо никога не съм вкусвал!”

Още във февруарския брой на списание Агрокомпас

 

Автор: Валентина Спасова
Целия материал четете в брой Февруари 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg