Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 18 Ноември 2018

Октомври 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Февруари 2018
Оковите, които пречеха на ССА, падат
Васил Николов, председател на ССА

Оковите, които пречеха на ССА, падат

print

e-mail facebook

 

- Г-н Николов, доволен ли сте от гласуване на първо четене на проектозакона за Селскостопанска академия?

- Ние сме от вносителите на този законопроект чрез Министерски съвет. От самото начало промените, които бяха гласувани, бяха декларирани и обявени. С две думи, първата и най-важна е, че искаме финансова самостоятелност за ССА, втората е по отношение на Управителния съвет, в който да членуват само хора от Академията, и третата касае преструктурирането и създаването на държавно предприятие, което косвено е свързано с финансирането.

- Ще обобщите ли с няколко думи какво ще получи ССА от тези промени и най-накрая тази финансова независимост, към която се стреми от толкова дълги години?

- Тази финансова независимост, за която гласуваха на първо четене в пленарна зала на НС, означава, че ще има определен финансов трансфер от държавата чрез МЗХГ към ССА. Мястото на ССА е в Министерството, а откъсването от хранителната й среда ще доведе до безсмислие. Освен този финансов трансфер, и към него ще се прибавят и собствените приходи, които имаме, и ще имаме, а управлението на тези всички тези средства ще прави ССА. Предвиждаме тези неща да се решават на дирекционен съвет, в който да влизат всички директори, които да предлагат различни решения.

- Дайте пример.

- Оттук нататък ССА е тази, която ще решава кои са приоритети, в които да се насочат тези средства. Например, в Садово имахме пари за трактор, който е необходим на Института в Садово за обработка на площите. Но до ден-днешен още не сме получили разрешение да го закупим. Това е най-простият пример, който касае нашата независимост. Ние ще решаваме какви са фондовете, които трябва да бъдат заделени, как ще бъдат разпределяни приходите, каква част ще бъдат за стимулиране, за заплати, какви за развитие на инфраструктурата, какви за фонд научни изследвани Сега например, казват да се самофинансираме. Ние не можем да участваме по много програми и проекти към този момент точно поради липсата на финансова независимост.

- Дайде пример.

- Ако Институтът Марица по зеленчукопроизводство в Пловдив се занимава със зеленчукопроизводство, но най- много зеленчукопроизводители има в Петрич и Кюстендил, какво пречи такива опитни полита да се изградят и в Кюстендил, Петрич и т.н.

Всеки наш институт работи по специфични проблеми. Царевицата е в Кнежа, но това не значи, че в Стара Загора или Бургас не се сее царевица, а когато сортовете бъдат изпитвани в тези опитни станции, тогава ще бъде избран адаптираният сорт. Никой не цели да отнема земи.

- С две думи, ССА със своите институти ще бъде един цялостен организъм...

- Да, точно така. Понеже вие повдигнахте въпроса за приложната дейност. Искам да ви кажа, че всяка приложна дейност се развива на базата на някакъв фундамент. Последният отчет, на който присъства, беше на Института в Карнобат. Бях очарован от това, което чух. Наред с десетки сортове, които те изпитват и създават, имат проект по биологично производство и биодинамично производство на зърнени култури. Това са нещата, които просто не ги знаем. И когато ние ще узреем за биодинамично земеделие, вече ще имаме сортове, които българската наука е създала.

Още във февруарския брой на списание Агрокомпас

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Февруари 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Може да има три тавана на плащанията
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България

FOAM – 70% от ОСП да е за екология
Субсидиите да са за фермери, които доставят обществени блага, искат биоземеделците в ЕС

Екипът на Пионер: Това, което публикуваме като резултати, е доказано на полето
Добиви от царевицата от 1250 до близо 1600 кг/дка край с. Златна ливада

Интелигентният New Holland BRAUD 9070 L в действие
Машината може да обере между 30-40 декара грозде на ден

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg