Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Януари 2011
Облекчени условия за финансиране по ОП „Рибарство”
Това ще се случи, след подписването на първата по рода си у нас гаранционна схема между ИАРА и Националния гаранционен фонд

Облекчени условия за финансиране по ОП „Рибарство”

print

e-mail facebook

Добрата новина за кандидатите по Оперативна програма (ОП) „Рибарство” е, че отпускането на средства за тях ще бъде значително улеснено. Това стана възможно благодарение на споразумението, което подписаха Националният гаранционен фонд (НГФ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на 7 декември м.г. С него се цели улесняването достъпа на фирмите от рибарския бранш до финансиране и ускоряване реализирането на инвестиции, чрез допълнителни гаранции по кредити, отпускани от банки за осъществяване на проекти. Споразумението е много ценно, защото не само България, но и останалите държави от ЕС се намират във финансова криза, банките сa по-предпазливи при отпускането на кредити и достъпът на бенефициентите до финансови ресурси е затруднен. Може би това е и основната причина за слабото усвояване на средствата по ОП „Рибарство” досега. Споразумението е новаторско дори за страните членки на ЕС. До момента то е било прието едва в три европейски държави.

С помощта на гаранционния фонд банките ще бъдат задължени да отпускат по-лесно заеми, с по-ниски лихви и облекчени условия. Готовността на гаранционния фонд като финансова институция е да предостави възможност за добавена стойност и гаранции на предприятията от рибарския сектор. И не на последно място – тази гаранционна програма е напълно безплатна за предприятията, които ще се възползват от нея.

По думите на Явор Недев, изпълнителен директор на ИАРА, по този начин ще бъде компенсирано „драстичното забавяне на усвояването на средствата по ОП „Рибарство”. Освен това, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнес. Това означава и повече данъци за държавата и съответно при по-високо усвояване – по-високи нива за следващия програмен период, коментира още Явор Недев. По думите му, тази гаранционна схема може да бъде изключително ефективен финансов инструмент за оползотворяването на повече средства по програмата, тъй като става въпрос за голям финансов инженеринг.

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg