Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сряда, 23 Януари 2019

Декември 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юни 2018
Космическа технология при българските малини
Розовите плодове събраха света в Арбанаси

Космическа технология при българските малини

print

e-mail facebook

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи двойно добива на малини. Това беше оповестено по време на Международен форум в Арбанаси миналия месец, посветен на малините. Иновацията се прилага за първи път през тази година в България, в областта на оранжерийното отглеждане на малини и ягоди. Технологията е базирана на спектъра на светлината при синия и червения цвят. Чрез LED фитолампи се увеличава интензитетът на светлината от двата цвята, което ускорява растежа. Ефективността на технологията е изпробвана от НАСА в космически станции. Експерименталното производство започна в района на Троян върху площ от 200 кв. м, а при добри резултати ще бъде приложено и в други стопанства, уточниха българските организатори. С нейна помощ се увеличават добивите и се намалява вегетационният период, благодарение на което има между 4 и 5 реколти, а от квадратен метър площ в оранжерията ще могат да се добиват между 7 и 8 кг малини.

България - домакин

За първи път България беше домакин на Световната конференция на малинопроизводителите. Събитието се организира през две години. Форумът в Арбанаси събра делегати от цял свят и беше съпътствано от Международно изложение на заети в бранша фирми за агротехника и препарати. Пристигнаха фермери от 23 държави - Австралия, Канада, Чили и Китай. Всеки от тях представи постиженията в работата си. Експертите обсъдиха качеството на продукцията, добивите и иновациите в сектора. 2018 г. е юбилейна – Световната организация отбелязва 20 годишнина. Производителите от целия свят се обединиха около общите усилия в сектора и отбелязаха, че високите цени на пресните малини през 2015 г. са били основен стимул за увеличаване на площите, както у нас, така и по света.

70% в хладилника

Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, очерта ситуацията в бранша у нас. Към 2017 г. в България са обособени 1863 хектара площи с малини, а общото производство било 7476 т. Още толкова са консумирани в страната, но те не са преминали през националната статистика, заяви Петков. 70% от общото производство у нас се замразява, 10% отива за сокове, а 20 – за сладка и конфитюри. Страната ни изнася над 80% от продукцията си в замразено състояние за Западна Европа и САЩ. Пресният пазар се ограничава до Черноморието и Румъния. Средният добив на малини в България е 4 т/дка, но интересът към тези култури нараства. Общото производство в света се увеличава през годините, което е положителна тенденция, отбеляза председателят на Световната организация Антонио Домингес от Чили.

 

Автор: Мирела СпасоваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Хибриди за рекорди на Синджента – експертът в слънчогледа
През 2018 г. слънчогледът доказа защо е една от традиционните култури за България

Иновации, конструирани от здрава стомана и със син цвят
Премиерно във Франция: компактна дискова брана Rubin 10 и плуг Diamant 16

Звездна селекция край Паскалево с топ добиви
1200-1600 кг/дка от царевицата

Угояване на телета – технологии за ефективност
В Дълбок дол се намира един от водещите комплекси в страната

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg