Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юни 2018
Космическа технология при българските малини
Розовите плодове събраха света в Арбанаси

Космическа технология при българските малини

print

e-mail facebook

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи двойно добива на малини. Това беше оповестено по време на Международен форум в Арбанаси миналия месец, посветен на малините. Иновацията се прилага за първи път през тази година в България, в областта на оранжерийното отглеждане на малини и ягоди. Технологията е базирана на спектъра на светлината при синия и червения цвят. Чрез LED фитолампи се увеличава интензитетът на светлината от двата цвята, което ускорява растежа. Ефективността на технологията е изпробвана от НАСА в космически станции. Експерименталното производство започна в района на Троян върху площ от 200 кв. м, а при добри резултати ще бъде приложено и в други стопанства, уточниха българските организатори. С нейна помощ се увеличават добивите и се намалява вегетационният период, благодарение на което има между 4 и 5 реколти, а от квадратен метър площ в оранжерията ще могат да се добиват между 7 и 8 кг малини.

България - домакин

За първи път България беше домакин на Световната конференция на малинопроизводителите. Събитието се организира през две години. Форумът в Арбанаси събра делегати от цял свят и беше съпътствано от Международно изложение на заети в бранша фирми за агротехника и препарати. Пристигнаха фермери от 23 държави - Австралия, Канада, Чили и Китай. Всеки от тях представи постиженията в работата си. Експертите обсъдиха качеството на продукцията, добивите и иновациите в сектора. 2018 г. е юбилейна – Световната организация отбелязва 20 годишнина. Производителите от целия свят се обединиха около общите усилия в сектора и отбелязаха, че високите цени на пресните малини през 2015 г. са били основен стимул за увеличаване на площите, както у нас, така и по света.

70% в хладилника

Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, очерта ситуацията в бранша у нас. Към 2017 г. в България са обособени 1863 хектара площи с малини, а общото производство било 7476 т. Още толкова са консумирани в страната, но те не са преминали през националната статистика, заяви Петков. 70% от общото производство у нас се замразява, 10% отива за сокове, а 20 – за сладка и конфитюри. Страната ни изнася над 80% от продукцията си в замразено състояние за Западна Европа и САЩ. Пресният пазар се ограничава до Черноморието и Румъния. Средният добив на малини в България е 4 т/дка, но интересът към тези култури нараства. Общото производство в света се увеличава през годините, което е положителна тенденция, отбеляза председателят на Световната организация Антонио Домингес от Чили.

 

Автор: Мирела СпасоваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg