Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Декември 2016
Спрете да ровите в почвата
Какво ще получите в замяна... по-голяма печалба, разбира се!

Спрете да ровите в почвата

print

e-mail facebook

 Да „взривиш“ стереотипите

Нулева стопанска 2015/2016 г. отчетоха повечето зърнопроизводители. Причината - неблагоприятните климатични условия, високите разходи за производство, ниските цени на продукцията. Друга е ситуацията обаче в стопанството на Александър Китев. Той не се оплаква от лошата стопанска година, защото знае как да се пребори със сушата, знае как да намали разходите на производството и да получи задоволителни добиви. Всичко това са резултатите от прилагането на No-Till технологията. „Предпочитам да използвам понятието „подход“, когато става въпрос за No-Till. Всъщност това е моето различно мислене и отношение към почвата“, споделя Александър Китев, докато се разхождаме с него на полетата му в землището на село Казичене край София.

Защо не трябва да безпокоим почвата

Кои са директните, най-видими ползи, когато пропуснем почвените обработки – спестяваме време и разходи за: гориво, работна ръка, земеделска техника, амортизации... Въобще не е малко. Но оттук нататък започва надграждането – в здравето на почвата, в нейното плодородие и влагозапасеност, в добрите добиви. Разхождайки се на поле на Александър Китев със засят зимен грах, виждам плътно покрита от стърнището почва, която е влажна и рохкава, а под нея на топло са покълнали малките семенца.

Какво се случва, ако не обработваме почвата? Първо, запазва се влагата в нея. Това означава, че No-Till подходът е най-лесният начин за борба със засушаването, което създава проблеми на фермерите в световен мащаб.

„Всяка една оран обръща почвата и цялата налична влага на дълбочина 25-30 см се изважда на повърхността и се изпарява. Всяко едно влизане на полето, с каквато и да е техника, води до загуба между 5 и 25 мм вода. Аз виждам на полетата, които три години не съм безпокоил, как културите много по-добре устояха на засушаването от около 60 дена.“

Когато не правите обработки, вие запазвате популацията на полезните микроорганизми, необходими за здравето на почвата и на растенията. Микроорганизмите отделят азот и хранителни вещества, които растенията използват. Това води до намаляване на дозите на използваните торове.

Има и още: Заради липсата на обработки намалява броят на семената на плевелите в почвата. Освен това, когато почвата е здрава, по-трудно става надмощието на патогените. Какво означава всичко това - с времето нуждата от препарати за растителна защита намалява.

Защо почвата трябва да е покрита с остатъци от ожънатата култура

„Една почва, оставена „гола“, е като все едно да си легнеш и да не се завиеш. Стърнището пази сянка и завет. Когато е покрита, почвата по-бавно се охлажда през зимата, а през горещите месеци не прегрява. А, както знаем, прегряването води до изпаряване на влагата и до умиране на микроорганизмите.“

Стърнището, също така, задържа снега и не позволява да бъде отвят от вятъра. И когато времето се затопли, този сняг ще се разтопи в нашето поле.

Сеитбата – директно върху стърнище

Александър Китев използва анкерно-дискова френска сеялка Novag TForce 640 за директна сеитба, закупена от фирма Агримат. „Тя отлично се справя с предизвикателството да направи прецизна сеитба в стърнището. Всеки работен орган се състои от диск, който проправя път на двата странично разположени анкера. От единия се пускат семената, а от другия – торът. Именно това различава тази сеялка от всички останали на пазара. Семето и торът отстояват на разстояние от около 2 см. Операцията се извършва при минимално безпокоене на почвата. Този тип работен орган е изобретен преди повече от 25 години в университет в Нова Зеландия. С тази сеялка могат да се сеят и пролетни, и есенни култури.

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Декември 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg