Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Юли 2014
Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал
Над 400 вина от над 45 изби се състезаваха в пет категории

Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал

print

e-mail facebook

За трета поредна година винопроизводители от над 10 страни бяха в София, обединени под бранда „Вино от Балканите”. Най-голямият Балкански винен форум акцентира върху кампанията си за брандиране на Балканския регион. Амбицията на организаторите е да се обединят усилията на цялата винена общност от региона за маркетиране на балканските вина с единен бранд – балканско вино, така че потребителите в цял свят да го разпознават и търсят.

Засиленият интерес от световни винени експерти, вносители и журналисти към Балканския винен регион оправда усилията и амбицията на организаторите за налагане на единен бранд, като запомнящ се образ на качество за вината от региона.

На пресконференция преди откриването Галина Нифору, директор на Балканския винен конкурс и фестивал, обяви, че във форума през 2014 г. участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморския регион. В присъствието на председателя на Балканския винен конкурс, Константинос Лазаракис, единственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, който пристигна в София от едно от най-престижните световни винени изложения – London Wine Fair, и Бистра Карадимова, организационен директор на тазгодишното издание, г-жа Нифору, обяви надслова на проявата: „Местните сортове – съкровищата на Балканите”.

Тази година BIWC предложи богата и интересна програма от майсторски класове, лекции и възможност за дегустация на всички участващи в конкурса. Константинос Лазаракис изнесе майсторски клас за българските и гръцките вина, а световни величини като Каролайн Гилби MW – Великобритания, Род Смит MW – Франция, Алесандро Гричиоли – Италия, Тревор Лонг – Великобритания, Джейми Арахо – САЩ и др. уважиха и оценяваха една по-различна винена планета – Балканите, с тяхната особена енергия и вкус на божествената напитка от хилядолетия – виното.

 

В двата дни на конкурса, придружен от фестивален празник, Международното жури оцени близо 400 вина от региона в пет различни категории: бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино. В изложението участваха над 45 изби от Балканския регион – от България, Гърция, Турция, Македония, Хърватска, Словения, Румъния, Сърбия, Молдова. Конкурсната част протече при затворени врати на 5 и 6 юни, а фестивалната част, отворена за публиката, се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София. Специализираната дегустация на 7 юни беше истински празник за вносители, дистрибутори, търговци, винени критици, журналисти и блогъри.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg