Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Февруари 2018
Оковите, които пречеха на ССА, падат
Васил Николов, председател на ССА

Оковите, които пречеха на ССА, падат

print

e-mail facebook

 

- Г-н Николов, доволен ли сте от гласуване на първо четене на проектозакона за Селскостопанска академия?

- Ние сме от вносителите на този законопроект чрез Министерски съвет. От самото начало промените, които бяха гласувани, бяха декларирани и обявени. С две думи, първата и най-важна е, че искаме финансова самостоятелност за ССА, втората е по отношение на Управителния съвет, в който да членуват само хора от Академията, и третата касае преструктурирането и създаването на държавно предприятие, което косвено е свързано с финансирането.

- Ще обобщите ли с няколко думи какво ще получи ССА от тези промени и най-накрая тази финансова независимост, към която се стреми от толкова дълги години?

- Тази финансова независимост, за която гласуваха на първо четене в пленарна зала на НС, означава, че ще има определен финансов трансфер от държавата чрез МЗХГ към ССА. Мястото на ССА е в Министерството, а откъсването от хранителната й среда ще доведе до безсмислие. Освен този финансов трансфер, и към него ще се прибавят и собствените приходи, които имаме, и ще имаме, а управлението на тези всички тези средства ще прави ССА. Предвиждаме тези неща да се решават на дирекционен съвет, в който да влизат всички директори, които да предлагат различни решения.

- Дайте пример.

- Оттук нататък ССА е тази, която ще решава кои са приоритети, в които да се насочат тези средства. Например, в Садово имахме пари за трактор, който е необходим на Института в Садово за обработка на площите. Но до ден-днешен още не сме получили разрешение да го закупим. Това е най-простият пример, който касае нашата независимост. Ние ще решаваме какви са фондовете, които трябва да бъдат заделени, как ще бъдат разпределяни приходите, каква част ще бъдат за стимулиране, за заплати, какви за развитие на инфраструктурата, какви за фонд научни изследвани Сега например, казват да се самофинансираме. Ние не можем да участваме по много програми и проекти към този момент точно поради липсата на финансова независимост.

- Дайде пример.

- Ако Институтът Марица по зеленчукопроизводство в Пловдив се занимава със зеленчукопроизводство, но най- много зеленчукопроизводители има в Петрич и Кюстендил, какво пречи такива опитни полита да се изградят и в Кюстендил, Петрич и т.н.

Всеки наш институт работи по специфични проблеми. Царевицата е в Кнежа, но това не значи, че в Стара Загора или Бургас не се сее царевица, а когато сортовете бъдат изпитвани в тези опитни станции, тогава ще бъде избран адаптираният сорт. Никой не цели да отнема земи.

- С две думи, ССА със своите институти ще бъде един цялостен организъм...

- Да, точно така. Понеже вие повдигнахте въпроса за приложната дейност. Искам да ви кажа, че всяка приложна дейност се развива на базата на някакъв фундамент. Последният отчет, на който присъства, беше на Института в Карнобат. Бях очарован от това, което чух. Наред с десетки сортове, които те изпитват и създават, имат проект по биологично производство и биодинамично производство на зърнени култури. Това са нещата, които просто не ги знаем. И когато ние ще узреем за биодинамично земеделие, вече ще имаме сортове, които българската наука е създала.

Още във февруарския брой на списание Агрокомпас

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Февруари 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg