Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2016
Национално изложение на породата Ил дьо Франс в Добруджа
Организатор е Асоциацията за развъждане на породата в България, отбелязваща 10-годишен юбилей

Национално изложение на породата Ил дьо Франс в Добруджа

print

e-mail facebook

Да отглеждаш породисти животни у нас през последните десетилетия е истински подвиг. Думите не са пресилени. Животновъдството изисква много усилия, средства, нерви, всеотдайност, любов. Списъкът може да бъде безкраен. Въпреки трудностите, една порода овце набира популярност у нас през последните години. Първите екземпляри се появяват през 1968 г. благодарение на проф. Илия Димитров. Преди 10 години се създава и Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, която упорито работи за разпространяването на месодайните животни у нас.
 
Поредната инициатива, организирана от Асоциацията, беше Изложение на породисти овце, провело се в края на 2015-та край добруджанското село Царевец. В него се включиха фермери от областите Добрич, Шумен, Русе и Сливен. Комисия начело с проф. Илия Димитров избра и награди най-добрите представители на породата Ил дьо Франс, които дефилираха на специален манеж и бяха отличени в четири категории – женски шилета, мъжки шилета, овце майки и мъжки разплодници. Домакин на изложението беше Пламен Николов, който е и председател на Асоциацията. Той отглежда в добруджанското село Царевец стадо от 340 овце от породата Ил дьо Франс. Началото е поставено преди 3 години с внос на животни от Франция. Днес 80% от породистите овце в региона на Североизточна България са с произход от неговата ферма.
Изложбата беше открита от проф. Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ. Той поздрави развъдната Асоциация с 10-годишния ѝ юбилей: „Много трудно се налага месодайното овцевъдство в България. Много бавно и много трудно, затова Асоциацията наистина заслужава адмирации за упоритата си работа по популяризиране на месодайното овцевъдство в България“.

Асоциацията

Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България стартира своята дейност преди 10 години. Началото е поставено от седем учредители и 500 овце майки, разказва изпълнителният директор д-р Евгения Ачкаканова. Днес в нея се обхващат над 3500 чистопородни животни и още толкова кръстоски.
„Имаме селекционна програма на три нива, подчерта д-р Ачкаканова. – Първото ниво са само чистопородни животни, второ ниво – животни с кръвност над 75%, и трето ниво – стадата, основно с мъжки разплодници, майки от местни породи и малко кръстоски от Ил дьо Франс. Съгласно новите изисквания може би в следващия 10-годишен период на работа, тъй като разрешителните се издават за 10 години, а нашето изтича през март 2016 г., ще работим само с чистопородни животни“, разясни още д-р Ачкаканова.

 

Автор: Галина Недкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg