Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Декември 2017
Българският трюфел диктува световните цени
Димитър Димитров - председател на Национална асоциация „Български трюфел”

Българският трюфел диктува световните цени

print

e-mail facebook

 

Димитър Димитров е председател на Национална асоциация „Български трюфел”. Преди да се заеме с търговия и преработка на трюфели се е занимавал с ресторантьорство. Той беше един от най-атрактивните изложители по време на изложението за храни в Интер Експо Центъра в София през ноември.

- Господин Димитров, кога разбрахте, че трюфелите са златна мина в България?

- По-скоро бих казал, че ние ги имаме в изобилие, но не ги оценяваме. Истината е, че последните години българският трюфел е основен фактор на световния пазар на трюфелите. Но за жалост, голяма част от гъбите ни се купуват от чужди фирми, предимно италиански, и се продават като италиански. А всъщност са български. И понеже тази година природата беше по-благосклонна към България, голяма част от трюфелите на световния пазар са български.

- Какво имате предвид?

- Причината е, че в Италия и Франция беше голяма суша и тази година те просто няма трюфели. За жалост, ние, българите, не сме свикнали с тях и не ги оценяваме нито като продукт с полезни свойства, нито като вкусови качества. Мислим за тях като за нещо екзотично и много скъпо.

- Но те наистина са скъпи?

- Да, те по принцип са скъпи, но пък се слагат в различни ястия в малки количества. Ето защо могат да си ги позволят на трапезата не само богатите хора.

- С какво е била по-добра природата към нас тази година?

- Просто валя дъжд, точно когато трябва, когато се оформя мицелът и се образува трюфелът. В Италия беше жестока суша.

- Странно звучи, че България е големият играч на пазара на трюфела в света. С лавандулата вече свикнахме, но с тази гъба...

- Не, не сме ние като страна, българският трюфел е играчът. Чуждите фирми го купуват от България и го продават за техен. Така например, в Швейцария искат трюфели от Италия, но си купуват всъщност български. Пътят на трюфела е такъв - тръгва от България, минава през Италия и отива в Швейцария.

- Вашата компания къде си продава трюфелите?

- Ние държим на българското. Искаме да акцентираме, че е български трюфел и никога не лъжем, че е италиански. Това е и брандът ни „Тракийски трюфел”.

- Какви са цените тази година?

- Тази година поради високата суша, цените са доста високи. Затова трюфелите си оправдават славата на нещо наистина скъпо. Сега качествен черен трюфел, есенен, е 1000 лв. за кг. Ниското качество е около 500-600 лв./кг.

Белият трюфел започва от 8 хил. лв. за кг и може да стигне до 20 хил. лв. за кг. Миналата година трюфелът е бил пет- шест пъти по-евтин.

- Кажете, как трюфелите са най-вкусни?

- Класическото ястие е яйца, спагети и ориз с трюфели. То е наложено от италианците. Лично аз ги предпочитам с пържола. Но класиката е яйца с трюфели. Вкусни са и в пастата от сирене, която лично на нас ни я приготвят в Италия.

Бих казал, че маслото с трюфел е също една много вкусна храна. И лесна за приготвяне. Масло от магазина, в него се настъргва трюфел и се поставя скилидка чесън. След това се намазва върху препечена филийка. Така ароматът на трюфела се отваря и се получава много просто и апетитно ястие. Бучка такова масълце може да се сложи и върху гореща, току-що свалена от скарата пържола. Невероятно е като вкус и аромат. Това е и начин трюфелът да се съхрани поне два месеца, защото в свежо състояние издържа около 15 дена. Но може да се консервира и в зехтин.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Декември 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg