Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Април 2014
Ако ще е кулинарно пътешествие, нека е тайландско!
Екзотичната кухня става все по-популярна у нас

Ако ще е кулинарно пътешествие, нека е тайландско!

print

e-mail facebook

 Безспорно добрата храна е едно от основните удоволствия на съвременния човек. В някои екзотични кътчета на света, като Тайланд например, храненето е издигнато в култ. Там, преди Втората Световна война, хората дори се поздравявали с израза: „Kin khao reu yang“ (Не си ли ял още), който по-късно е заменен с: „Sawat dee“ (Да си добре). Друго любопитно за тайландската кухня е, че най-вкусно готвят на улицата, а не в ресторантите. Така че ако планирате да посетите скоро Тайланд, смело хапвайте от вкусотиите, които ще ви предложат уличните търговци. Там храните на клечка са особено популярни: хапки месо или риба, парчета яйца или панирани плодове и зеленчуци, набучени на бамбукови пръчици. Любопитен ще ви се стори и факта, че тайландците пият чай, кафе, сок и всички останали напитки в прозрачни пликчета.

На какво ухае Тайланд?

Всяко кътче на страната е пропито от особените аромати на джинджифил, кокосово мляко и куркума. Тайландската кухня е пикантна, оригинална и приемливо екстравагантна. В нея доминират огънят и няколко основни вкуса: кисел, сладък, горчив, солен и най-вече лютив, който доминира над останалите. Магията на тази екзотична кухня е именно в сливането на тези вкусове.

Ястията в 4-те основни региона на страната са повлияни от кулинарните традиции на съседните държави, но тайландците не просто взимат назаем готови рецепти от „съседите“, а ги обогатяват със свои оригинални съставки и готварски техники, за да превърнат кухнята си в истинско кулинарно изкуство. За тях видът на храната е важен толкова, колкото и вкусът ù, затова декорацията е издигната в култ. Ако вече сме възбудили любопитството ви към тази кулинарна екзотика, имаме за вас добра новина – не е нужно да ходите чак в Тайланд, за да проверите достойнствата и вкусовете на местната кухня. И в България вече има сръчни готвачи с добра подготовка и мотивация, които с удоволствие ще ви приготвят типични тайландски блюда. Чрез страниците на „АгроКомпас“ ще ви срещнем с младия готвач Кирил Великов, който от 3 години работи в тайландски ресторант в София. Според него българите определено не са запознати с тайландската кухня, но с удоволствие я изпробват, когато им се отдаде възможност. „Опитват с доза недоверчивост, но след това я приемат като вкус, защото им допада, приемат я.“ Тайландската кухня се характеризира със своята пикантност, която се омекотява от вкуса на кокоса. Свежестта идва от лайма, от неговите листа, от лимоновата трева, разказа пред екипа ни Кирил Великов. С него се запознахме по време на тридневен Гурме салон, където той популяризираше тайландската кухня, приготвяйки различни специалитети. „Представям типичната тайландска салата Сом Там. Тя се прави с печени ядки, стъклени нудли, манго и специален дресинг, който се приготвя от джинджифил, тайландски соев сос – традиционен, гъст и сладък, и различни хрупкави зеленчуци – микс салати, рукола и китайско зеле.“ Салатата беше последвана от апетитни предястия. „Предлагам да опитате хрупкави пролетни рулца, поднесени със сладко-кисел чили сос. Те са вегетариански, правят се от китайско зеле, бейби царевички, моркови и стъклени нудли, увити в оризова палачинка.“ Следващото тайландско предястие, което ни предложи Кирил Великов, няма как да остави равнодушни любителите на рибните специалитети – тайландски рибни кюфтенца, приговени с червена къри паста, кокосова сметана, джинджифил и фиш сос. След предястието бяхме изправени пред особено трудния избор на основно ястие. Сръчният готвач ни предложи да опитаме Лайм-мариновано пилешко филе. Месото предварително е мариновано в кориандър, лимонова трева, фреш лайм и джинджифил, а след това се панира с два вида сусам – черен и бял, и се гарнира с картофено пюре.

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg