Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юни 2018
Комасацията може да задържи хората в селата
Стайко Стайков - председател на Българска асоциация на собствениците на земеделска земя /БАСЗЗ/

Комасацията може да задържи хората в селата

print

e-mail facebook

 

Стайко Стайков е председател на Българска асоциация на собствениците на земеделска земя /БАСЗЗ/. От две години Асоциацията е член на Собствениците на земеделски земи в ЕС ELO.

- Г-н Стайков, Вашият коментар за състоянието на пазара на земи в България?

- Пазарът на земя е стабилен, няма признаци на сътресения. Очакваме да има нормален ръст. Поземлените отношения се развиват много добре в България. Очакват се по-добри добиви, по-голяма печалба за фермерите, което пък е предпоставка за интерес към земеделската земя.

- Има ли интерес от чужди инвеститори?

- Трудно биха се заинтересували чужди инвеститори. Една от причините, е че най-разпокъсаната земя в ЕС се намира в България. Парцелите не са комасирани, нямат напояване, или ако е имало такова, тези системи са разрушени. Също така трудно чужденец би се оправил с настоящите закони, свързани с ползването на земя.

- Защо?

- Причината е, че такъв чужденец ще трябва да се договоря с другите арендатори или наематели на площи, къде и кои земи ще му бъдат предоставени, понеже той всъщност няма да ги обработва в реални граници. Затова смятам, че няма голям стрес на пазара, защото реалната конкуренция в случая са българи, понеже чужденци от трети страни няма право да купува земя

- Ние, българите, имаме ли основание да се страхуваме, че чужденци ще купуват наша земя?

- Смятам, че е добре да търсим чужди инвеститори, като цяло. Особено в туризма, земеделието и въобще други отрасли, иначе няма как да развием нашата икономика. Ноу-хауто ще влезе в България с чужди инвестиции. А те в земеделието са все по-малко.

Чужденците се стремят да продават и да излизат от своите инвестиции в България.

- Какво имате предвид?

- Става дума за купувачи на земеделски земи, които са основно от Европейската общност, понеже бизнесмени от Третия свят, Африка, САЩ, Америка, Русия нямат право да купуват. Те предимно са имали спекулативно отношение към пазара на земи. И са купували земята по-евтино. Вече обаче са минали пет години оттогава, например, и те вече могат да излязат с добра печалба, като продадат тези обработваеми площи. Защото цените на земите са се покачили. Тези бизнесмени сега предпочитат да инвестират в Румъния, тъй като цената на земята там е по-ниска. Както казах, те са такива играчи, които не обработват земята, а са направили инвестиции в нея със спекулативна цел. Продават я, защото в този момент цените на земите са добри. Не се знае какво ще стане в близките четири години, защото засега новото ОСП 2020 не гарантира какви ще са субсидиите в България. Ако е така, могат да паднат цените на земята.

 

- Кои са основните фактори за по-добри цени на земята тук?

- Първо, трябва да има комасация, окрупняване на парцелите, да има цялостен закон за хидромелиорацията с комасацията. По отношение на напояването, поне за България се обещаваше да се случи нещо от 2014 г. до 2020 г., но нищо не се стартира. В момента също няма нищо конкретно и точно.

Също, трябваше европейските субсидии да се изравнят, но не се случва нищо такова. Сега сме под условие на Брекзит и се търси вариант да се намаляват субсидиите.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Юни 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg