Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Май 2017
НССЗ - ерудиран посредник за иновации и ефективно земеделие
Съветническите служби в услуга в селските райони

НССЗ - ерудиран посредник за иновации и ефективно земеделие

print

e-mail facebook

 

Днес за решилите се да се посветят на активно земеделско производство или устойчив агробизнес е много важно да разполагат с точна информация и консултант за най-краткия път до европейското финансиране. Не по-малко необходим е и преводът на разбираем език на възможностите за реални иновативни методи и финансови инструменти, когато стопанинът производител или агрофирмата са на кръстопът да реализират работещи предприемачески идеи. За земеделската общност е неизбежно важна опората на съветническите служби като свързващо звено с европейските програми, прогресивните идеи и иновативните технологии в селското стопанство.

Затова не е случайно, че у нас над 20 000 земеделски стопани се възползват годишно от услугите на доказалата се с компетентността на своите служители Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Този факт припомни в Пловдив служебният заместник-министър на земеделието и храните Светла Янчева по време на конференция на Европейския форум на съветническите служби в областта на земеделието и селските райони (EUFRAS), по време на Международното изложение АГРА 2017. Основният фокус и тема на събитието бяха формулирани като „Обучение на съветници и иновационно брокерство за ефективно земеделие“. В приветствието си при откриването на конференцията зам.-министърът обяви, че всички тези земеделски стопани средногодишно получават над 80 000 консултации. „И ако се приеме, че една би им струвала 40 лева, то чрез безплатните консултации на НССЗ на стопаните им се спестяват около 3,2 милиона лева годишно. В същото време средствата за Службата от държавния бюджет са 3 пъти по-малко“, поясни зам.-министър Янчева. Тя уточни, че проекти на повече от 14 000 земеделски стопани в размер на близо 392 млн. лв. са изготвени от Службата и финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. „В конкуренция с над 450 различни консултантски организации и частни консултанти, Службата успя да привлече и да убеди по-голяма част от младите фермери да ползват нейните услуги. Над 1 300 фермери са си спестили почти 2,5 млн. лв. разходи за бизнес планове, отбеляза Светла Янчева и декларира подкрепата на България за развитието на системите за съвети в земеделието, подчертавайки тяхната роля при внедряването на иновациите в сектора.

В този контекст изпълнителният директор на НССЗ Любомир Маринов поясни пред журналисти, присъствали на конференцията по време на АГРА, че на практика „иновациите в земеделието са въвеждане на нови модели, системи, схеми и други подходи, които да доведат до промяна в работата на земеделските стопанства, така че те да могат да отговорят на предизвикателствата на променящия се свят, да бъдат по-конкурентоспособни и да се развиват успешно. По думите му, в 27-те офиса на службата в страната работят 70 специалисти, които „не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на селскостопанските производители. През последната година над 70 процента от бизнес плановете на младите фермери са изготвени от служители на НССЗ, както и над 90 процента на малките стопанства, като подходите и моделите към всеки земеделски производител е различен и индивидуален“. По подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ всеки одобрен земеделец ще може да получи до 15 000 евро за инвестиции в своето стопанство и ще бъдат подпомогнати около 600 български земеделски стопани, припомни Любомир Маринов. Реалистично погледнато обаче, поради политическата ситуация в страната, приемът по подмярка 4.1.2 се очаква да стартира до средата на 2017 г.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg