Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юни 2017
В ход е реално сътрудничество между реални лица в селското стопанство на Китай и държавите от ЦИЕ
Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа

В ход е реално сътрудничество между реални лица в селското стопанство на Китай и държавите от ЦИЕ

print

e-mail facebook

Васил Гелев е роден през 1984 г. Завършил е международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – София. Учил е и право в Германия. Няколко години е консултирал китайски компании, които имат намерение да навлизат на пазарите на Централна и Източна Европа. В момента е изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ)
   
- Г-н Гелев, знак и отговорност за какво са подписаните преди почти 2 години в София основни принципи за изграждане и функциониране на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)?

- ЦНСССКЦИЕ функционира като структура към Министерството на земеделието и храните от 26 юли 2015 г., след състоялата се на тази дата среща на земеделските министри на Китай и 16 страни от ЦИЕ в София. Създаването му беше заложено на 29 октомври 2014 г., когато в столицата на Румъния, Букурещ, беше подписан Меморандум за разбирателство между земеделските министерства на България и Китай. Като визия и практика

Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа дава добра възможност на земеделския бизнес у нас да навлезе на китайския пазар. Освен това благодарение на подписаното преди две години споразумение на практика се облекчи търговията между Китай и страните от ЦИЕ. Самата подкрепа на Китай и страните от ЦИЕ за неговото съществуване и дейност означава висока оценка за двустранното и многостранно сътрудничество в областта на земеделието и храните, както и доверие към страната ни за успешното функциониране на подобна платформа. Подкрепата на Китай и страните от Централна и Източна Европа за създаването на такъв център в България показа, че те имат доверие в България и ценят високо нивото на развитие на многостранното сътрудничество в областта на селското стопанство. Дейността на ЦНСССКЦИЕ е на взаимноизгодна основа, чрез споделяне на идеи, обмен на добри практики и изследвания за иновативни решения. Това сътрудничество разширява хоризонтите на страните, като им помага да намерят устойчив модел на селското стопанство, както и да насърчават развитието на търговията със селскостопански и хранителни продукти между тях. Центърът съдейства за укрепване на двустранното и многостранното сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в областта на селското стопанство и храните, чрез определяне и подбор на ключови за тях области и чрез стимулиране на ефективно взаимодействие между икономическите субекти на страните. Той е платформа за планиране и насърчаване на изпълнението на реалното сътрудничество между реални лица в селското стопанство. Участници в него са сдружения и фирми, ангажирани в селското стопанство, дърводобива и преработката на продукцията, производители на хранителни стоки, напитки и оборудване за селското стопанство, търговци и инвеститори в тези области.

- Какви са същинските цели в дейността на ЦНСССКЦИЕ?

- Центърът координира и планира инициативи и практическо сътрудничество в сферата на земеделието между Китай и страните от ЦИЕ. Той развива, координира и насърчава връзките между Министерството на земеделието на Китай и съответните министерства на страните от ЦИЕ и създава и поддържа платформа за контакти за търсене на партньори за сътрудничество и база данни от институции, организации, асоциации и предприятия в областта на селското стопанство на Китай и страните от ЦИЕ. Негово задължение е и да координира провеждането на годишен форум в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. За да изпълнява тези цели, Китай и България координират страните от ЦИЕ да участват съвместно в управлението на Центъра чрез изпращане на свои представители или чрез други подходи, за да се гарантира неговото ефективно и практическо функциониране. Изпълнявайки функциите си на директор, аз съм подпомаган от Консултативен съвет към Центъра, отговорен в насърчаване сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Консултативният съвет се състои от 17 членове, определени от министрите на земеделието на Китай и страните от ЦИЕ.
 
- Какви са реалните ползи и позитиви от Меморандума за сътрудничество, който подписахте преди близо година с председателя на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов?

- До момента на въпросния Меморандум за сътрудничество с Българо-китайска асоциация за бизнес развитие бяха подписани четири стратегически партньорства, като три от тях с китайски институции. На практика успяхме да осигурим за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) силно представяне на селскостопански продукти с възможност за тяхното предлагане и чрез електронна търговия. А съгласно Меморандума, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие има ролята да промотира страните от Централна и Източна Европа като дестинация за бизнес и инвестиции за китайски фирми. В тази насока бяха организирани съвместни кръгли маси и бизнес семинари, както и други възможности за партньорство.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg