Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Март 2018
Шеста национална среща на АЗПБ
Форумът беше почетен на най-високо ниво

Шеста национална среща на АЗПБ

print

e-mail facebook

Над 400 земеделски производители дойдоха на Шестата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България под мотото „Обединени за нашето бъдеще”. Тя се проведе по традиция в хотел Адмирал в Златни пясъци в средата на февруари. Форумът беше почетен на най-високо ниво. Сред официалните гости бяха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание, Живко Живков, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”. Сред чуждите гости се отличаваха имената на Чеслав Адам Шекерски, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, Франц Фишлер, европейски комисар на земеделието от 1995- 2004 г., Владимир Уручев, евродепутат и член на Комисията по земеделие в ЕП, Михаил Думитру, зам.- директор, генерална дирекция АГРИ към ЕК.

Традиционно стопани от различни сектори на земеделието бяха дошли, за да научат последните новости, свързани с подпомагането в сектора. Както с директните плащания, така и по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Мнозина искаха да поставят проблемите си пред чиновниците от Министерството на земеделието и пред ДФ „Земеделие” и да се ориентират в тенденциите по новите политики относно Общата селскостопанска политика след 2020. Срещите в хотел Адмирал в течение на годините се превърна в място за сверяване на часовника между земеделците и властта.

Бъдещето се кове днес

По време на официалното откриване земеделският министър Румен Порожанов пожела успех на форума и акцентира в речта си върху бъдещето на Общата селскостопанска политика. „Искам да благодаря на АЗПБ за това, че организират подобен ежегоден форум, който се превърна в трибуна за размяна на много полезни мнения и взимането на бъдещи решения за управление на политики“, каза министър Порожанов.

ОСП 2020

Порожанов подчерта, че бъдещето се кове основно тази година. Той визира комюникето на комисаря Фил Хоуган за ОСП 2020 и началото на дебатите по него. „Целта на българското председателство беше съгласувано с всички нива в ЕС, с генералния секретариат, с ЕК, с ЕП, ние да направим ясни фокусирани дебати в Съвета на министрите. Има много въпроси, които са важни“, подчерта Порожанов. Той припомни, че позицията, която има България по отношение на ОСП 2020, е базирана върху тази, изготвена от АЗПБ през летните месеци и която през септември е била представена включително и на премиера и одобрена от Министерския съвет.

Това, което ние искаме да дебатираме на първите два Съвета на министрите, е каква да бъде структурата, ще има ли съфинансиране по директните плащания за бъдещата ОСП. Съветът на министрите на земеделието трябва да си каже мнението и да излезе със своето послание. Затова, че ОСП, като най-голямата политика в ЕС, и може би най-успешната, трябва да остане добре финансирана.

Хоуган обеща силен Първи стълб

С видеообръщение към участниците във форума се включи и Европейският комисар по земеделие Фил Хоуган. „България е начело на европейското председателство тази година и ние вече работим в тясно сътрудничество. България е страна с много земеделски традиции и има много земеделски производители, които искат да посрещнат бъдещето със сигурност и спокойствие. Именно затова ЕК иска да модернизира и опрости европейската програма. Моята цел е да направим един много силен Първи стълб, така че да можем да имаме селско стопанство, което да дава повече резултати и да е по-устойчиво. Разбира се, мислим и за новите земеделски стопани, които да могат да ползват повече иновации и модерни технологии. Бих искал да подкрепите нашите планове, за да можем заедно да постигнем повече успехи в бъдеще. Ние в ЕК се стараем да направим възможно най-много, за да можем да ви подкрепим.“

 

Автор: Валери Станев | Галина Недкова
Целия материал четете в брой Март 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg