Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Март 2018
ДауДюПон™ - едно успешно партньорство за печелившо земеделие
Подзаглавие Първо участие на кампанията на АГРА 2018 в Пловдив

ДауДюПон™ - едно успешно партньорство за печелившо земеделие

print

e-mail facebook

 

В края на миналата 2017 г. беше обявено сливането на двата химически гиганта ДюПон и ДАУ Агросайънсис. Няколко месеца по-късно мощната структура, обединила две категорично силни портфолиа, даде своите първи предложения към бранша. Компанията успешно участва за първи път на Международното изложение АГРА 2018.

Как да преборим плевелите и болестите в житни култури

Решението е Дерби® Супер Едно, ефективен срещу целия спектър от плевели, в това число лепка, паламида и самосевка от технически слънчоглед и технологична рапица, обясни Веселин Петков, мениджър растителна защита в ДюПон за България.

Вегетационният селективен хербицид Палас® 75 ВГ е точното оръжие за борба с житните плевели, в това число овсига и власатка, див овес, райграс. В обсега на хербицида са още и широколистните плевели. Внасянето на Корело® Дуо е с цел унищожаване на абсолютно всички житни и широколистни плевели в пшеница.

Зимата беше доста мека и на много места има поява на мрежовидни петна по ечемика, има наченки на септория. Очаквано е тази година да има много по-висок натиск от болести и това неминуемо означава навременно влизане с широкоспектърен и с дълго последействие фунгицид за първо пръскане. В ечемика това е Кредо®/ Плинкер® срещу мрежовидни петна. За първо фунгицидно пръскане е Аканто® 250, чист стобилурин на база пикоксистробин - много мощен продукт със системно действие, насочен срещу целия спектър болести – защитава новия прираст и е с продължителен период на действие.

За второ или по избор първо фунгицидно пръскане идва едно ново решение за защита от болести – Сиелекс®, комбинация от SDHI и триазол. Той покрива широк спектър от болести в това число септория и видовете ръжди, в доза 80 мл/дка. Освен всичко Сиелекс® подпомага ускореното развитие на кореновата система, което прави културата устойчива на абиотичните фактори. ДюПон предлага пакетна цена за Аканто® 250 и новия фунгицид Сиелекс®.

За борба с болестите, като второ третиране в житни култури, но не само при тях, е фунгицид на основата на стробилурин – Аканто® Плюс. Най-удачната фаза за слънчоглед е във фаза 6-8-и лист, за да защитим от най-важната болест – склеротиния, както и в рапица.

В културата царевица новото е хербицидът Виктус® ОД, маслена дисперсия, която се усвоява много бързо от плевелите. Друго решение е Ариго®, представляващ продукт с три активни вещества, две от които са насочени за борбата с житните плевели, другата – мезотрион, срещу широколистните. Виктус® има и почвен ефект, който предпазва в рамките на месец и половина от втора вълна на заплевеляване от широколистни плевели. Успешен вариант е Принципал® Плюс за справяне с житните плевели, както и с цялата гама широколистни, заради активното вещество дикамба. Фазата на приложение е от 2 до 6-и лист на царевицата. Допълнително почвено действие има Кабадекс® Екстра при вторично заплевеляване от широколистни плевели. Него може да приложим заедно Виктус®, за да бъдат контролирани балур от семе от ризоми, както и видовете проса.

ДауДюПон™ предлага качествени продукти и решения за специални култури. Нематоцидите Видейт® 10 Л и Видейт 10® Г отново са на пазара с регистрация в зеленчуци. За болести по лозя е Икуейшън® Про, за болести при краставици, домати и картофи е Талендо® Екстра, с най-продължително действие срещу брашнеста мана. По отношение на широкоспектърния набор от неприятели е Дурсбан®. Новото тази година е инсектицидът Делегат®.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg