Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Юли 2017
Върхови постижения на немската селекция от Rapool
Компанията представи портфолиото си от рапица и пшеница на полета край селата Изворско и Писарево

Върхови постижения на немската селекция от Rapool

print

e-mail facebook

 

Впечатляващи опитни полета представи фирма Rapool в Добричка и Варненска област. Земеделските стопани от Североизточна България се запознаха както с утвърдени сортове и хибриди пшеница и рапица, така и с най-новите постижения на немската селекция. Безапелационно качество, изразяващо се в устойчивост и стабилно представяне – така може да се характеризира генетиката от Rapool.

РАПИЦА

На полето край варненското село Изворско гостите на открития ден видяха 9 конвенционални и 4 Клиърфийлд хибрида рапица. За презентацията пристигна Рене Бранд, продуктов мениджър в Рапул Интернешънъл. „Допреди няколко години основният фокус при селекцията на хибриди рапица беше високият добив. Днес ние търсим стабилния добив“, заяви пред фермерите Рене Бранд. „От 1996 г. насам ежегодно увеличаваме производителността с 44 кг/дка. Преди 20 години направихме голяма стъпка в рапичното производство със създаването на хибрида Жокер. Днес Rapool може да се похвали с 30% пазарен дял в Европа. Към утвърдените хибриди Жокер, Рохан, Висби, Шерпа, Мерцедес, Едимакс Cl прибавихме новите Дариот и Ориолус, разработихме и нови продукти в клиърфийлд сегмента“, добави още продуктовият мениджър.

Българските фермери могат да разчитат на студоустойчиви растения с мощна и здрава коренова система, подчерта Таня Петкова, управител на Rapool България. „Наред с изключително добрия фитосанитарен профил, при хибридите Далтон и Дариот имаме генетична устойчивост на фома. Всички се отличават с отлична устойчивост на полягане. Никога не сме били свидетели на полегнали посеви без значение от големината на растенията или от климатичните условия, допълни още г-жа Петкова. - Трябва да добавя и изключителната студоустойчивост на нашите хибриди. Те се тестват в Беларус и в Северна Плоша при жестоки температури. Един от нашите топ продукти е Мерцедес. Миналата година при минус 28 градуса в продължение на седем дни без снежна покривка той даде с 14% повече оцелели растения, докато много други хибриди загинаха на 100%.“ Със същата студоустойчивост се отличава хибридът Дариот, който е ново попълнение в портфолиото на Rapool с голяма биомаса и изключителен потенциал за добив. Официалните изпитвания и фермерските полета показват резултати от над 500 кг/дка.

Опитното поле край село Изворско с 13 хибрида рапица, 4 от които от Клиърфийлд технологията, е изведено от агронома Лъчезар Бачев. Землището е открито, ветровито и полетата остават без снежна покривка. Това е много сериозно предизвикателство не само за всички хибриди рапица, но и за всички култури. Точно затова се спира на генетиката на Rapool и всяка година сее между 4000 и 5000 дка рапица. „Добре познаваме хибридите Мерцедес и Шерпа, които за четвърта поредна година се представят много добре. Те са устойчиви на студ, дават много добри резултати и не полягат, разясни Лъчезар Бачев. - Интерес за нас представляват Клиърфийлд хибридите, защото през следващата стопанска година една трета от площите ще бъдат от технологията „чисто поле“. Тук присъстват хибридите Едимакс CL, Феникс CL, Тръст CL и Дуплекс CL. Последните два са нови и се тестват в момента“. Към момента рапицата изглежда много добре. Растенията не са високи, имат много добър хабитус, с добри шушулки и много разклонения.

 

Автор: Галина Недкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg