Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Юли 2018
БАСФ с експертна растителна защита
Третираните посеви впечатляват

БАСФ с експертна растителна защита

print

e-mail facebook

 

БАСФ не измени на присъщия си стил, като посрещна гостите на Международните дни на полето в Пловдив, на красив и стилно аранжиран щанд. С нескрито задоволство екипът на компанията отчете отличен ефект от приложените на опитни парцели иновативни решения в пшеница.

На тези опитни полета са показани различни варианти за опазване на пшеницата. В контрола, третирана само със стандартен обеззаразител, видимо личи типичното за сезона подгаряне на листата, зърното е отдало рано влагата си. Класовете не са налети и естествено са по-малки, нетипични за сорта. Не се очаква сериозен добив.

На отделен парцел са приложени технологиите на БАСФ – Кинто Плюс за обеззаразяване на семената, фунгицидите Капало и Диамант Макс. При тази комбинация се виждат доста по-зелени връхни части на посева, отдаващи влагата, но изхранващи класа. Много важно нещо - болести напълно липсват, дори флаговият лист е опазен, няма никакви напетнявания. Разбира се, че фунгицидната защита е много добра, но има накъде да се върви още, да бъдат наградени резултатите във физиологията. Как може да стане това. Отговорът е Систива – иновативният фунгицид на БАСФ, който защитава пшеницата от сеитбата. Прилага се заедно с обеззаразителя. Вариантите за приложение на Систива са няколко. Приложена есента, елиминира всички есенни и ранно пролетни инфекции изключително дълго време, а пролетта възможността е използването на по-икономичен фунгицид, като Танго Супер, който е на много добра цена. За второ фунгицидно пръскане възможността е Приаксор. При тази комбинация пшеницата е още зелена с тежки класове, чисти от заболявания, в много добро физиологично състояние. Пшеницата отдава влага, но има все още зелено изхранване, няма болести по листата.

Но може и още да се надгражда. Там, където Систива е приложен есенно но доза 150 мл на 100 кг семена, вече защитата е толкова дълга, че фунгицидното третиране през пролетта е направено в много късна фаза. Тогава е приложен Приаксор. Натрупани два фунгицида - един още от сеитба и един във фаза изкласяване, са дали следващо ниво зелена маса и изхранване на класовете. Резултатът - абсолютно чисти листа, много добре изхранен флагов лист, който отговаря за формиране на добива. В парцелите с висока доза Систива и Приаксор се очаква най-висок резултат.

Как най-ефективно да отглеждаме слънчоглед – това научиха гостите на Международните дни на полето. Силата е в новата технология за чисти полета. В едната парцелка са приложени два хербицида - Стомп и Пулсар Плюс, а на следващата е показана само почвена защита.

Клиърфийлд Плюс технологията е следваща генерация в слънчогледопроизводството, с много добра генетика, с повече потенциал за добив.

Върбан Върбанов от БАСФ обърна внимание на това, че там, където има само почвена защита, вероятността от поява на синя китка е огромна, това следователно компрометира добива. Въпреки устойчивостта на хибридите, рискът е голям. Решението е използването на устойчиви хибриди, третирани с Пулсар Плюс.

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg