Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Януари 2017
Истината е да не преставаш да се бориш
Самет Басри, собственик на най-голямата кравеферма в Шуменско

Истината е да не преставаш да се бориш

print

e-mail facebook

Нещата просто му се случват. Защото е трудолюбив и креативен. Да, тук в България. Самет Басри е само на 33 години. Фермата му се намира на около трийсетина километра от Шумен – в село Трем, община Хитрино. Несъмнено тук е развито умното животновъдство или казано с други думи - развит е успешен бизнес модел за пазарноориентирано стопанство. Наистина един успешен фермер с амбиция, много упоритост, хъс и трудолюбие, превърнал бивш селскостопански двор в модерна ферма. Когато поема бизнеса от баща си, стопанстото притежава едва 19 юници, 3 хиляди дка земя и 6 работника.
„Спомням си, че баща ми каза: Оставям те сам и ти давам една година срок. Ако печалбата е на нула, това означава, че фермата следващата година ще е на загуба. Приключваме и започваш да работиш за някой друг.”

По това време Самет е едва 22 годишен. Нещата обаче се развили добре, спомня си днес младият мъж. От този момент са минали 13 години. Работниците, които работят във фирмата сега, са над 110, животните наброяват над 1000 глави, а декарите земя са се увеличили на 25 хиляди.
„Аз съм пораснал на село. Събота, неделя, когато не бях на училище, вместо да играя с връстниците си, работех във фермата наравно с баща ми. Днес приемам работата си като забавление, с много мерак върша всичко. Винаги съм казвал, че когато правиш нещо с любов, то наистина се случва по начин, по който ти го желаеш. Първите 5-6 години, докато се структурира фермата, много работех. Няма почивки. Не си мислете, че като млад човек не ми се е ходело на дискотека и развлечения. Напротив, но аз исках да докажа, че мога да се справя. Ожених се рано, имам две дъщери и отговорностите станаха повече.“
Самет разказва за дядо си, който вече е на 90 години, че бил най-бедният човек в селото. През целия си живот успял само колело да си купи. Днес младият мъж е закачил на видно място в офиса на семейната фирма портрета на беловласия човек и с възхищение разказва за него.

В момента фермата е разположена на около 300 дка земя. Притежава 47 сгради, направени една част с пари по европейски програми, друга част - с пари от банки. Без тези пари е немислимо съществуването ни, отсича Самет. Ще стане, но няма да се развиваме с толкова бърз темп. Сега фермата кандидатства с проект по подмярка 4.2. Решили са мандра да правят и да затворят цикъла на производство.
Средствата не са чак толкова много, но трудът е голям, много труд, много безсънни нощи и много далечно време от семейството, разказва младият предприемач.
 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Януари 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg