Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2016
СТЕКСПО – на живо за реалните възможности и тенденции в месодайното ни говедовъдство
Тридневен форум в района на Ямбол проведе Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България

СТЕКСПО – на живо за реалните възможности и тенденции в месодайното ни говедовъдство

print

e-mail facebook

Първият по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство – СТЕКСПО (30 септември - 2 октомври), организира и проведе Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ). В инициативите на тридневната му програма в стопанството на Николай Димов в село Стефан Караджово, община Болярово, обл. Ямбол, над 500 посетители, сред които гости от Гърция и Турция, видяха повече от 40 изложени елитни животни и още 400 на терен. С желание да оптимизират производството на говедовъдните си месодайни ферми се включиха фермери, членове на АРМПГБ от цялата страна. Добрата организация и целенасочената програма на форума им предостави възможност за успешно сключване на сделки за продажба на техника, оборудване, за разплодни бици и заявени доставки на елитни животни от Ирландия.

Градивни за агробизнеса им бяха срещите с потенциални инвеститори; представители на фирми от фуражния бизнес, консултанти по храненето, производители и вносители на ветеринарни препарати, на семенен материал, специализирани консумативи и оборудване за фермите. А водещи имена от подсектора на месодайното говедовъдство от България, Германия, Румъния и Ирландия, както и представители на официалните институции и на ХоРеКа сектора, осветиха пътя с реалните възможности и потенциала на страната ни да произвеждаме качествено и покриващо стандартите телешко месо, близко до това на утвърдените страни производители. Конкретни практически съвети и експертен анализ на тенденциите в това трудоемко производство предоставиха лектори от Ирландия, Германия и Румъния - страни с дълголетни традиции в месодайното направление на животновъдството. В България, за съжаление, такива отсъстват. В близкото ни минало, преди социално-икономическите промени, сме развивали преди всичко плановата икономика в областта на млечното производство и говедовъдство. Затова се налага точен старт на процесите, свързани с генетиката и развъждането на месодайни породи говеда, в условия на по-малко възможности, но при едно безспорно предимство – имаме близо 1,3 милиона хектара пасища, които позволяват отглеждането у нас на минимум 700 000 майки. Върху този факт акцентира председателят на Управителния съвет (УС) на АРМПГБ Стоян Чуканов на пресконференция с участието на чуждестранните лектори преди откриването на СТЕКСПО. По думите му това „първо по рода си изложение в България се опитва да съвмести интересите на различни браншове, които са в различни индустрии, но намират общо в това да помогнем на българското месо да намери своето място на българския пазар, проследявайки пътя му от самото създаване на плода, до отглеждането, изхранването и накрая приготвянето на телешкото месо.“

Амбицията за всичко това АРМПГБ успя да осъществи успешно на живо в Стефан Караджово, с помощта на видни специалисти в сегментите на цялата тази верига. А в нея симбиозата между предприемачество и производство, наука и практика, политика и партньорство вървят ръка за ръка. В този контекст развъдната организация, учредена през април 2015 г., си е поставила за цел да развива породи с достатъчно генетично и генотипно разнообразие, за да се произвеждат и у нас животни с висока икономическа ефективност. Във фермите на АРМПГБ се отглеждат над 10 000 месодайни крави и юници от основните породи Абърдийн Ангус, Херефорд и Лимузин и техни комерсиални кръстоски, като се работи по внедряването на електронна система за администрация на родословна и развъдна дейност. През 2015 г. АРМПГБ получи разрешения за развъждане на три породи – Абърдийн Ангус, Лимузин и Херефорд, обяви на откриването на СТЕКСПО 2016 директорът на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХ Златка Възелова. По думите й през 2016 г. броят на животните под селекционен контрол е нараснал с 14%. Кметът на Болярово Христо Христов добави, че през последните години близо три пъти са се увеличили животните, отглеждани на територията на общината и в момента те са около 6000.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg