Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Ноември 2017
Една топлина с различни лица
Удивителни истории

Една топлина с различни лица

print

e-mail facebook

В далечната 1856 г. Маню Сирманов от с.Сугарево, сгушено високо в Пирин,  сънува светия. Той му казва, че трябва да построи на ръба на пропастта църква. Маню Сирманов започва да строи, но много по- навътре. Църквата рухва, а насън светията отново настоява храмът да бъде издигнат на ръба. Докато Маню не изпълни заръката от съня си.
Днес този храм, въпреки страшните земетресения през 20 в. е жив. На ръба на пропастта. Занемарен е, не от природните стихии, а от човешка ръка. В двора му се намира гробът на големия българин от ВМРО, родом от Щипското Ново село Тодор Александров. Малко по- нагоре от църквата има поляна, точно под небето. Там легендарният Ванче Михайлов, роден също в Ново село, Щипско, е събирал на тайни сбирки по тъмни доби воеводите от ВМРО по комитски дела. 
През първото десетилетие на 21 в. от другата страна на днешната граница между България и Македония, на двайсетина километра от Щип, близо до родното място на Тодор Александров и Ванчо Михайлов,  в Пробищип се случва почти същото чудо. 

Дядо Боривой от с. Калнище на сън видял човек с бяла брада.  Той стоял до църква, която се издигала над хълма над Пробищип. Място, което в действителност било голо. Няколко дни по- късно, Боривой си чоплел в лозенцето, което се намирало на същия този хълм.  Изведнъж отнякъде изникнал човек с бяла брада.  Дядото занемял от уплаха, защото познал човека от съня си. Белобрадият благо се усмихнал и го завел на върха на голия хълм. Казал му, че тук трябва да издигне християнски кръст като този във Водно, над Скопие. А след това да построи църква. Но, как, аз съм просто един беден пенсионер, възроптал Боривой. Ти започни, а людете ще я довършат. И белобрадият се стопил във въздуха.

Така и станало. Църквата вече е факт. Издига се точно на върха на някога голия хълм, а близо до нея е каменен кръст. Ярките фрески вътре са от Гьоко Антониев, художник от същия град. Манастирът над Пробищип се казва „Свети пророк Илия”. „Свети Илия” пък е името на църквичката, построена  преди сто години, отсам границата, на върха на Пирин, над пропастта. 

Удивителни истории

Това е само една от удивителните истории, които изплуваха по време на срещите с участниците от българо-македонския проект” Междурегионален туризъм чрез култура”  . Водещият партньор е  „Международни иницативи за сътрудничество” от Разлог с председател Костадинка Тодорова. Така отговорът на въпроса, който всички участници търсеха, кое е най- общото между двата региона беше метафоричен и очевиден.
Символиката с двете църкви беше толкова знакова, че просто нямаше как да бъде пренебрегната. И разкритето за двете тайнства, от двете страни на границата, беше толкова разтърсващо за участниците и от България, и Македония.  Че всички подробности от учебниците по „две” истории се превърнаха в злободневно ежедневие.

И остана това, което всеки един каза по своя си начин – усещането  за топлината на хората. От отсамната и от другата страница на границата. Една топлина с различни лица, толкова, колкото са и хората.
Това, което всъщност  всеки човек тръгнал да пътува по света иска да намери там, където отива.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Ноември 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg