Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Април 2018
Ферма Верде счупи рекорда в млеконадоя на Лакон
Овцете раждат на всеки два месеца в най- голямата ферма за Лакон у нас

Ферма Верде счупи рекорда в млеконадоя на Лакон

print

e-mail facebook

 

Стандарт за ефективно животновъдство – това демонстрират вече няколко години в град Съединение. Ферма Верде селектира и развъжда овце от породатаЛакон. Тя е еднаотнай-високомлечнитепородиовце в света, изключителнодобра е и замесо. Внасятпървите 340 млади животни през юни 2013 г. от Франция, за да изпробват тяхната способност за аклиматизация на наша територия. „Това, което се рекламира за тази порода, се потвърждава и през 2015 г. Така започва масиран внос на животни. Тогава във фермата завършвахме проект по мярка 121“, разказва единият от зооинженерите на фермата Севдалин Севов.

3000 животни

Фермата е изградена за 2000 овце-майки, а впоследствие надграждат за 3000 животни. В момента в Съединение отглеждат 2200 овце-майки, заедно с подрастващите животни общо са около 3500 животни на територията на фермата. Отглеждането е разположено в 9 халета.

Технология на отглеждане

Малко повече от година в стопанството работи и Димо Славов – другият зооинженер на ферма Верде. След дълги години работа във ферма в Кипър, висококвалифицираният експерт помага в Съединение. Добрите резултати не закъсняват и смъртността при малките агнета намалява драстично. Отглеждането на животните се случва по строго изграден модел, което гарантира високи резултати и предвидимост. Овцете от породата Лакон са много изравнени по отношение на правилна постановка на вимето, подходящо за машинно доене, а млякото е с много добри показатели. Животните за високопродуктивни – 350 литра е млякото на лактация в добрите стада. Във ферма Верде са рекордьори и чувствително надвишават този резултат. Плодовитостта също е много висока – от 100 овце се получават около 170 агнета. Дойните овце са разделени на 6 групи по 330 животни – идеята е целогодишен млеконадой и производство на агнета.

Раждат на всеки два месеца

Овцете раждат през 60 дни. Новородените се отглеждат между 30 и 35 дни. „Нещата трябва да са много прецизни“, акцентира Димо Славов и разказва, че около 510 агнета се раждат в рамките на две седмици. Помещението за малките е оборудвано с 22 бокса, 2 дни се хранят с коластра и същевременно се приучават да бозаят с биберон. На третия ден започва захранване с млекозаместител с високо съдържание на протеин и мазнини до 15 ден. След това се дава и стартерна смеска. Отбиването става, когато достигнат между 12 и 15 кг живо тегло. Тази технология на отглеждане намалява стреса, прирастът на агнетата продължава да бъде добър и не се получава изоставане в развитието.

Понижаване на себестойността

Този метод позволява 4-5 дни след като овцата роди, да влезе в доилна зала и млякото да се издои на 100%. С тази технология се понижава себестойността на агнетата.

1300 животни се доят всеки ден. На входа на доилната зала има портален четец, който идентифицира овцете и отчита издоеното мляко от всяка, както и здравословното й състояние. Над многофункционалната зала DeLaval има компютърна зала, където компютър събира цялата информация за стадото. Всекидневното доене дава точна предсказуемост за количествата по всяко време. Ферма Верде може да снабдява пазара с агнета с различно тегло за клане или разплод.

Заплождането на овцете става на две фази. След свалянето на вагиналните тампони при първото осеменяване забременяват около 75% от животните. След 15 дни е второто осеменяване, където забременяват още около 20% от животните.

Лапароскопия – висшият пилотаж в животновъдството

От миналата година във фермата прилагат и лапароскопия. Високоекспертната процедура не се извършва често при овце. Внасят 150 дози замразена сперма от топ 10 селектирани животни с родословие във Франция. Специалист от родината на породата Лакон извършва осеменяването. Димо Славов допълва, че за да стане успешна лапароскопията, животните трябва да се подготвят, да им се сложат вагиналните тампони в определени ден и час. Ако тази точност не се спази, резултатите не са добри. Димо Славов и Севдалин Севов подготвят много внимателно и прецизно животните, за да бъде процедурата успешна. Така те отчитат добри резултати от над 50% прихванали овце, във фермата в Съединение постигат 80% - повече от отлична цифра.

Колегата от Франция не скрива възхищението си, че за пръв път вижда такъв голям брой животни, подготвени толкова добре. Всички 150 животни са осеменени между 58 и 60 час от свалянето на вагиналните тампони. Двамата зооинженери на ферма Верде са идвали през нощта да работят, както и рано сутринта, за да уцелят момента с най-голяма вероятност за забременяване. Подготовката за лапароскопското осеменяване пък е свързана и със специална диета, на която овцете минават.

Фиксатори за хранене

В зависимост от термина на всяка група се прави и план за ваксинацията на всяко животно. Фиксаторите за хранене на овцете помагат за удобното ваксиниране на животните. Димо Славов разказва, че за 20 минути ваксинира едната половина в обора, прави и ехографско изследване. Тъй като животните се отглеждат оборно и не излизат на паша, болестите са напълно ограничени. Превенцията е първа стъпка и сигурност от заболявания. Постелята в оборите се сменя периодично, постила се веднъж, след определен период от време се подменя, в зависимост от замърсяването. Процедурата се извършва веднъж месечно, а според сезона и по-често. Образувалата се торова маса слагат в торохранилище.

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Април 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg