Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юни 2016
Непочтеността е най-голямата заплаха за българската роза
Веселина Ралчева, собственик на биорозоварна

Непочтеността е най-голямата заплаха за българската роза

print

e-mail facebook

- Госпожо Ралчева, къде продавате розовото си масло?

- Откакто през 2009 г. се сертифицирахме като био, постепенно си създадохме добри клиенти. Основният ни е най-голямата германска компания за биокозметика Вала козметикс, но изнасяме и за доста френски компании. Знаете, почти всички известни марки парфюми ползват розово масло, то стабилизира парфюмните композиции.

- Какви производителите сте - големи, малки или средни?

- В плододаване имаме към 250-300 дка, но имаме и нови малки насаждения. Ние сме много големи. Принудихме се да станем големи. Защото в годините цената на розата стигна небеса и пазарът отказа да я приема. По традиция отглеждането на рози е семеен бизнес, защото изисква много ръчна работа и внимание. Но заради растящите цени много дестилерии, за да оцелеят, засадиха собствени градини, за да си гарантират суровината.

- Имате ли проблеми с пазара?

- За биорозово масло има недостиг, защото никой не искаше да става био, понеже цените с конвенционалното бяха почти еднакви. При високите цени от последните години биото нямаше накъде да се качва.

- Ваши колеги твърдят, че заради високите цени имат залежало масло от миналата година. При вас как е и спадат ли цените?

- Всичко сме продали. Биото е с 30% по-скъпо. Но при биологичното масло спадът беше по-малък. Всъщност това е принцип, който се отнася за биоземеделието, което е по-устойчиво. Когато цените на конвенционалното се вдигат, се изравняваме почти, но спадовете се отразяват повече на конвенционалното, докато при биото не е така, защото не се гледа лесно био и това е ясно на клиентите. Биоземеделието е по-устойчиво, има си собствен пазар, малък, но устойчив. Трудно се влиза, но няма кризи с пренасищане.

- Какви са заплахите за сектора?

- Непочтеността. Има наши производители, които смесват българското розово с иранско или със синтетични масла. Това е една от причините за срива. Преди българското масло беше марка и никой не подлагаше качеството на съмнение. Но това смесване удари имиджа ни. И пострадали компании директно отиват в Турция и отписват БГ масло. Защото в Турция има държавна политика, която защитава и контролира този сектор и никой не може да си позволи такива неща. Турция може да се мери по количество и продадено розово масло с България. В последните години се оказа, че има роза Радуга, която е с по-тежък цвят, но тя няма показателите за българското розово масло, което се дестилира от роза Дамасцена.

- Откъде се е появила тази роза Радуга?

- По принцип се произвежда нерегламентиран и несертифициран розов разсад от нея в дворове, ниви, много земеделски производители произвеждат и продават. Никой не знае от къде, тя си е ботанически вид. От нея се прави розова вода, но не е подходяща за розово масло. Тя затормозява процеса на дестилация и изкривява крайния продукт.

- Откога съществува този проблем?

- В последните две три години се появи. Но истината е, че лабораториите в света напреднаха, те хващат изкуствените и синтетичните съставки, но и географското положение, откъдето идва измамата. Така че, може и да е от по-рано, но да не е засичан проблемът. Затова трябва да се гласува спешно проектозакона за розата. Той ще регламентира целия процес по веригата - от производството до преработка и търговия. Вносът и износът са предмет на този проект също. Този сектор досега беше безконтролен, всеки си слага етикети каквито си иска. Вече няма да е така, розата е емблема на България.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Юни 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg