Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 29 Февруари 2020

Февруари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Май 2019
За земеделието с усмивка, любов и отговорност
Галина Пейчева: Чувствам се комфортно в този бизнес

За земеделието с усмивка, любов и отговорност

print

e-mail facebook

 

Галина Пейчева Митева е земеделски производител. Обработваемите й земи се намират в общините Братя Даскалови и Раковски. Отглежда лавандула, рози, винени лозя, кориандър, памук, ечемик, слънчоглед, бял трън, тревни смески, люцерна. Наследява страстта си към земята и агробизнеса от своите родители. В момента строи розоварна, защото смята да се занимава с преработка на етеричномаслените култури, които отглежда. Възприема земеделието като територия на предизвикателства и възможности, а себе си - като бизнес дама с достойни успехи зад гърба си и амбициозни планове за бъдещето.

- Г-жо Пейчева, кога и как Ви привлече земеделието? Как стана така, че свързахте професионалната си реализация с агробизнеса?

- При мен нещата се получиха малко спонтанно. Земеделска земя започнахме да закупуваме инвестиционно, като диверсификация на друг наш бизнес. Аз учих тогава статистика и иконометрия и исках да работя във финансовата сфера в чужбина. В България земеделският ни бизнес по това време имаше нужда от човек, който временно да поеме нещата, тъй като се развиваше много динамично. И така започнах - уж случайно и уж за малко, а вече 15 години. И това се превърна в мой избор, в моя професия и в моя кауза - да бъда земеделски производител. Интересна професия, пълна с предизвикателства, много динамична... Важното е да бъдеш гъвкав, да имаш поглед и план за бъдещето, и в същото време да знаеш, че всички планове се променят, защото има по-висша сила от нас - природата, която може да промени всичко за един ден.

- Как преценявате постигнатото от Вас за тези 15 години? Каква е равносметката към днешна дата?

- Винаги може повече. Но това, което мога да кажа е,че когато поех земеделието, имаше редица проблеми. Ние сме изцяло в необлагодетелстван район, имахме първо проблем с добивите и второ - с почвеното плодородие. И трето – смятам, че портфолиото култури, които бяхме подбрали и които са традиционно отглежданите в района, не бяха най-добрите за нашите условия. Първото, което направих, беше да спра почвените обработки, да сменя портфолиото с такива култури, които отговарят на почвените характеристики, да мина на безоранни технологии и минимални обработки и третирания със синтетични торове. За сметка на това започнах да използвам азот- и фосфорофиксиращи бактерии, имуномодулатори, като и различни по вида си хомеопатични биопудри, за да мога да възстановя почвеното плодородие и да го запазя. С минималните обработки запазихме растителния остатък и го използвахме като мулч, който да противодейства на ветровата и почвената ерозия. Така, от една страна, постигнахме по-ниска себестойност, а от друга, изненадващо макар и не за всички - по-високи и по-стабилни добиви. И по този начин от едно застинало във времето стопанство се превърнахме в модерна ферма, за което бяхме отличени миналата година от ЕС с награда за управление на почвите за 2018-та. Много се гордея с нея, защото тя отразява обективна оценка на моите усилия за запазването на почвеното плодородие.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Май 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Горещо препоръчвам новата ни селекция
Георги Герджиков, промотър ключови клиенти на фирма Кортева

Икономически изгодни Пакетни Предложения от ФМС Агро България
Продукти, които отговарят на най-добрите земеделски практики

Кубота България награди най-добрите си дилъри за 2019 г.
За първенците е предвидено и посещение на заводите на Кубота в Япония

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg