Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Февруари 2020
Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии

print

e-mail facebook

- Каква беше земеделската 2019 година за Нидерландия?

- Правителството ни вече прави две години. Преди това земеделието беше позиционирано в Министерството на икономиката, но сега то е отделно министерство – със свой министър, който е и вицепремиер. Много важно министерство.
Кръговото земеделие се очерта като много важна тема в Нидерландия, предизвикано от глобалните промени, свързани с климата, хранителната сигурност, устойчивото развитие, прахосването на храни… Виждането на правителството, че е Нидерландия трябва да върви все повече към устойчиво земеделие. Ние сме малка страна и трябва „да затворим кръга“ – да се развиваме все по-кръгово като пример и за други страни. Това е преход, който ние осъществяваме в момента. Той изисква и дискусии със сектора.
Исторически в Нидерландия правителството, научните институти и фермерите, са наистина тясно свързани. Те обсъждат проблемите и винаги излизат заедно с решения, тъй като земеделието е много важно за Нидерландия. Ние сме вторият износител в света на земеделска продукция. Също сме и високотехнологично развита малка страна и имаме голямо производство.

Сега заедно сме изправени пред нови предизвикателства и ги обсъждаме заедно. Правим го публично. Но не по-малко важно е, че има разговори между отделните заинтересовани страни.

- Какви са предизвикателствата при въвеждане на кръговото земеделие?

- Основното предизвикателство на кръговото земеделие е, че всичко, използвано за земеделско производство, трябва да се използва повторно в системата. Нищо не се хвърля. Това е най-кратката дефиниция за кръговото земеделие. Конкретен пример: имате голяма ферма, птицеферма и давате тора на съседа си да я използва за своето земеделско производство.

- Може ли и България да приложи кръгово земеделие?

- Добрата новина е, че голяма част от България е в кръговото земеделие. Имате много ферми от малък мащаб в селските райони и е традиция тук да се използва всичко в кръгова, затворена система. Въпросът е обаче, че трябва да се върви към по-професионализиран земеделски сектор, който би дал и достъп до т.нар. верига на стойността. Това важи и за Румъния, където също представям Нидерландия. И там виждаме, че преработвателната индустрия не е добре развита. Много преработена храна се внася, а се изнасят суровини. И това всъщност е прахосване на стойност. Защото ако преработвате тези високостойностни суровини, тогава ще имате и по-добри приходи, повече печалба.

- Има ли финансиране за фермерите в Нидерландия в рамките на този преход към кръгово земеделие?

- Няма такова специално финансиране конкретно заделено в Нидерландия. Имаме обаче финансиране от ЕС. През 2021 година ще имаме нов бюджетен период и тогава и кръговото земеделие ще получи своето място и заинтересованите могат да кандидатстват за тези фондове, които ще са отворени за техните страни.

- Протестите в Нидерландия? Орязването на парите…Как ще коментирате?

- Да, това беше и в медиите: политическо изявление на една от партиите, че за да се намалят азотните емисии, животните в Нидерландия трябва да бъдат намалени наполовина. Но това беше изявление и целта му беше да отвори дискусия. И както казах и в предишния си отговор, ние сме страна с традиции да говорим един с друг - правителството, научните и изследователските институти и фермерите. И в момента в Нидерландия вървят „азотни“ дискусии. Но азотът е част от прехода към по-устойчиво кръгово земеделие. И тези дискусии вървят именно между всички заинтересовани.

- Иновациите, дигиталните решения в земеделието, вертикални ферми... Как ги развивате?

- Вертикалното земеделие е наистина сериозна тема. Индустриализацията и прецизното земеделие са вече по един или друг начин въведени в Нидерландия. Тя може да произвежда големи обеми с високо качество по високи технологии. Работната ръка обаче е скъпа, затова трябва да се залага на автоматизираното производство. Затова в Нидерландия има множество платформи и хъбове, където участниците в модернизацията обединяват усилията си: частният сектор, изследователските институти, правителството, образователните институции обсъждат заедно как това може да се подобри и как успешните примери могат да случат и в други страни.

Като говорим за вертикалните ферми, вече има големи инициативи с оранжерии, предназначени за износ, в които… няма работници. Те са напълно автоматизирани. Представени си само при производство на домати: отглеждането и брането, но също и при съхранението. Всичко върви автоматично. В бъдеще, когато 10 милиарда души трябва да бъдат изхранвани, като същевременно се съхраняват ресурсите на Земята, трябва да бъдат използвани такива професионални системи: по-малко ресурси и повече производство. Това е бъдещето според мен. Без болести. В тези стъклени оранжерии от 250 хектара и дори по-големи в Дубай, Русия или на други места по света ще виждаме тези автоматизирани системи – от семето до плода – домат без никакви болести. Това е, което популяризираме по света.

Ние сме и много иновативна страна. Винаги залагаме и на партньорствата, особено в Европа. Вие сте толкова хубава страна, в която можем да направим толкова много неща заедно. И ние наистина бихме искали да работим съвместно.

И ако ми позволите да допълня: доказателство за тази ни амбиция да работим заедно, както и да направим всички европейски страни силни в земеделието, е …лалето, което представихме миналото лято. Лалето Сердика в цветовете на българското национално знаме. Нашият министър на външните работи Стеф Блок го подари на вашия външен министър г-жа Екатерина Захариева. В София вече са посадени лалета от този сорт и ви каня април да ги видите разцъфнали в бяло, зелено, червено пред сградата на Народното събрание.

 

 

Автор: Данаил Андреев
Целия материал четете в брой Февруари 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg