Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юли 2020
Слаб сезон за пчеларите
Притесненията са породени освен от слабата паша и добивите, но и от ниските изкупни цени

Слаб сезон за пчеларите

print

e-mail facebook

 

Трудна година се очертава за сектор „Пчеларство“. Пчелите са в активния сезон по събиране на меда и опрашването на растенията, но резултатът е слаба паша, ниски добиви и незадоволителни изкупни цени. Към това се прибавя дъждовното време и забавянето на изпълнението на проектите на стопаните по Националната пчеларска програма. Тази картина отчитат от Сдружението „Биологично пчеларство“.

„Годината стартира много добре. Имаше много силни семейства, но дъждовете се отразиха изключително негативно и всъщност имаме почти на 100 % провалена акациева паша и въобще нямаме никакви добиви от ранните пролетни медове. В същото време пчелите пострадаха от липсата на паша и лошото време и самите пчелни семейства намалиха развитието си, което ще рефлектира и в следващата паша от липа, слънчоглед и летните медове. За съжаление, не сме много оптимистични за този сезон. Акациев мед повсеместно няма никъде и пролетните медове също са слаби като количества. Много слаб сезон“, така Петко Симеонов, председател на Сдружение за биологично пчеларство, коментира ситуацията в сектора.

Пчеларите са притеснени освен от слабата паша и добивите, но и от ниските изкупни цени. „Тук говорим за системен проблем на целия европейски пазар на пчелен мед. Цените са изключително ниски. Цената за конвенционален полифлорен мед е от порядъка на 3.50-3.80 лв., което е под себестойността на продукцията. Производителите не могат да си покрият разходите, които са вложили, камо ли да имат някаква печалба от своята дейност. Положението в сектора е много тежко.

За хубав истински мед трябва да говорим за цени между 6 и 12 лв. в зависимост от вида. Говорим за изкупни цени на едро. Не за директни продажби. За масовите полифлорни медове под 6 лв. е подигравка с производителите. Реално в България производството е по-голямо отколкото е потреблението.“

Покрай пандемията от коронавируса хората засилиха консумацията на меда, като полезна храна, която притежава куп полезни свойства за човешкия организъм. Съвременната наука показва, че всяка капка мед съдържа 70 важни вещества за здравето.

Пчеларите заявиха, че има забавяне в изпълнението на Националната програма по пчеларство. Приемът по програмата е стартирал с 2 месеца закъснение в сравнение с обичайния срок през минали години. Съответно и проектите им по-късно се одобряват, което води до затруднения в изпълнението им, защото се изпускат пчеларски срокове за конкретни дейности на пчелина. Един от проблемите е невъзможността да изпълнят проектите си в частта за получаване на пчелни майки и отводки, защото майкопроизводителите не могат да ги осигурят за бенефициентите, а дейностите се извършват в конкретен период на годината.

От Сдружението за биологично пчеларство съобщиха още, че продължава борбата за директно подпомагане на пчеларите през новия програмен период по линия на Общата селскостопанска политика. Исканията са пчеларите да бъдат директно финансирани за опрашителната дейност на пчелите.

„Ние работим в тази насока в последните няколко години, включително бяхме стигнали и до разработването на такава мярка, която за съжаление заради изчерпения бюджет в Мярка 11 и Мярка 10 не можа да стартира в настоящия програмен период. Продължаваме да работим в тази посока. Нашата организация е част от тематичната работна група за изготвяне на новия стратегически план. Ние работим в тази посока за включване на някакви подходящи мерки за подпомагане на пчеларите. Било то чрез опрашване, чрез заплащане на екосистемни услуги, които те извършват.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg