Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Април 2020
Правим 12-13 реколти на година
Антон Тотев, земеделски производител, с. Спатово

Правим 12-13 реколти на година

print

e-mail facebook

- Вашата оранжерия е една от водещите в бранша и за България, и за Европа. Ще разкажете ли какви са технологиите, които сте внедрили, и с какво те са рентабилни?

- Това, което ние се опитахме да донесем като технологии в България, е един изцяло контролируем климат и най-вече производство, което е целогодишно. Това, с което можем да се похвалим, е, че ние нямаме празен месец от гледна точка на производство и реализация. Това е нещо, което се постига с този климатичен контрол, засенчване, нощно осветление, наторяване с въглероден диоксид. Внедрили сме автоматизирани дигитални технологии.

- Колко е голяма оранжерията?

- 5 декара. Ако сравним колко може да се произведе в такава оранжерия и конвенционална, то тези 5 дка биха се равнявали на 150 декара конвенционална. Конвенционално човек е ограничен от сезоните, 2 реколти напролет, 2 реколти наесен, а ние правим 12-13 реколти на година. Понякога са и по-къси от един месец.

Как са закупени технологията и оборудването?

Когато проектирахме и проучвахме кое е подходящо за нас, ни помогнаха доставчиците на самата оранжерия. Бяхме във връзка с консултанти. Много от продуктите са холандски, оранжерията е френска, осветлението - немско.

- Важна е енергийната ефективност. Вие как я постигате?

- Енергийна ефективност има много измерения. Най-ефективни сме в използването на водата. Напояваме растенията чрез хидропоника, но затворена. Тоест, това, с което се напояват растенията, с което се хранят, се връща обратно в системата и се рециклира, филтрира и се добавят наново необходимите елементи, които наторяват отново тези растения.

Добивите от квадратен метър са доста високи. Всеки един производител трябва да се научи да произвежда това, което е решил да произвежда по най-качествен начин и във всеки един сезон. Работим с агрономи и консултанти, но все пак трябва да има един „капитан“, който всеки ден да „кара този кораб“, да знае как се случват нещата.

- А успявате ли изцяло да реализирате продукцията си?

- Понякога имаме повече, понякога - по-малко. Има моменти, когато имаме свръхпроизводство и други, когато имаме недостиг. Зависи от пазара и от времето. Използваме западни семена. Ние си произвеждаме разсада и се опитваме да правим максимално качествено производство. Произвеждаме босилек, копър, мента, мащерка, кориандър, магданоз.

- Търсени ли са? Какъв сегмент от пазара те заемат?

- Сериозен. От нашия опит се оказва, че няма нито един артикул в „плод-зеленчука“, който да може един производител да задоволи дори частично една верига. Винаги има един момент, в който не може откъм капацитет и сезон.

- Тоест, вие целогодишно доставяте пресен копър, например?

- В България копър по това време може да се произведе само в оранжерия, но той ще бъде изключително много третиран против болести. Ние затова не пръскаме.

- Как постигате това?

- С управление на климата. Когато климатът не се управлява правилно, което се случва, има проблеми, има болести, покачва се бракът.

- Значи това е биологична продукция, която не е сертифицирана?

- За съжаление, не може да се сертифицира. Европейският закон е такъв. Въпреки че, нашата хидропоника не е от изкуствен материал, а използваме скандинавска хумусна почва. Цялото наше производство се отглежда в едни малки саксийки, които доста от хората са ги виждали вече по веригите, и в тези саксийки всичко се подменя с всеки цикъл.

- Това ли е бъдещето на земеделието?

- Много от процесите могат да бъдат подпомогнати, ето аз от дистанция мога да правя нещата. Донякъде се получава, донякъде - не. Колкото и да получавам ежедневно справки, снимки за това какво и колко е набрано, аз пак трябва да отида да го видя на място.

- Относно овошките Ви - имате ли там внедрени иновативни технологии?

- Постоянно подменяме сортове. Най-вече за червените ябълки оцветяването е ключово. Това е и проблемът в България – тъй като е доста топло, червените ябълки се оцветяват трудно, за разлика от Италия. Постоянно изпробваме нови сортове, дори начин и гъстота на отглеждане. За съжаление, има много превъзходни ябълки, които са чудесни на вкус, на аромат, раждат много, но поради това, че сортът не е много разпространен, хората не си го купуват.

При черешите – важно е плодът да е голям и сладък. Производството е изключително динамично. Започне ли беритба, ние имаме по около 100 назначени човека за тази цел, имаме хале за манипулация, където охлаждаме, сортираме и пакетираме продукцията.

- Имате ли проблем при реализацията на ябълките и черешите?

- Имаме по-скоро трудности. Истината е, че човек не може да иска цена без качество. Трябва да сме в постоянно комуникация и с хранителните вериги.

- Как стои въпросът с износа?

- За ябълките по-скоро не. Причината е, че за да изнасяш, трябва да имаш огромни количества. Не са достатъчни и 1000 тона. При черешите е по-интересно – имаме възможност за експорт, дори бяхме договорили доставка до Нидерландия и Финландия. Наложи се обаче да откажем доставките, защото експортната цена толкова се доближи до тази в България, че за нас нямаше рентабилност.

- Какво мислите за сдружаването на производителите в групи и организации?

- Това е единственият начин за развитие. Водили сме диалози с множество и големи, и по-малки производители, оказва се, че тази идея се възприема трудно. В развитите европейски държави е трудно да реализираш стоката си, ако си сам. Там производителите членуват в кооперативи.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg