Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Февруари 2021
Георги Герджиков: В близкото минало беше кошмар да контролираш плевелите
Днес имаме ефективно решение на проблема!

Георги Герджиков: В близкото минало беше кошмар да контролираш плевелите

print

e-mail facebook

 

Георги Герджиков, мениджър ключови клиенти за Северна България

- Г-н Герджиков, предстои пролетната кампания. Преди да препоръчате най-работещата технология в слънчоглед, да направим кратък преглед на еволюцията на технологиите при тази култура.

- Слънчогледът е основна култура за региона на Добруджа. Още преди 20-30 години е широкозастъпен като трета култура в сеитбообръщението царевица, слънчоглед и пшеница.

Много от фермерите от по-старото поколение могат да си спомнят как гледахме слънчоглед преди да дойдат новите технологии. Тогава беше един кошмар да контролираш плевелите. Всъщност в началото на борбата с плевелите се ползваха така наречените препарати с почвено приложение, които контролираха широколистни и житни, но за съжаление не контролираха бутрак, татул и синап. Те бяха от групата на ацетохлорите, които се използваха около 10-15 години, което предизвика едно размножаване на тези плевели и много труден контрол. Стигна се до там, че средните добиви в региона започнаха да падат, въпреки че излизаха нови хибриди.

След това започна да се прилага технологията Clearfield® - едно много добро решение в началото. Колегите започнаха все повече да разчитат на тази технология до момента, в който тази достигна до 60% от площите, които се сееха. При тази технология имаше едно приложение на хербицид на база активно вещество имазамокс, който контролира едновременно широколистни и житни плевели, както и синя китка. Тогава в крайна сметка се появи проблем, че третирането със специалния хербицид невинаги успява да контролира напълно синята китка, поради прилагане не в точната фаза на културата за контрол на паразита, а също така в по-стресови години се получи стресиране на слънчогледа, едно изжълтяване/изсветляване.

За наше щастие, на пазара се появи нова технология, разработка на фирма Пионер. Впоследствие линията беше кръстена ЕxpressSun®. Идеята на тази технология е да контролира само широколистните плевели, като се оказа, че препаратът Еxpress® е уникален в това отношение. Започна да навлиза доста сериозно в нашето земеделие в Добруджа, като към момента над 50% от площите със слънчоглед се третират с Еxpress®.

- Защо земеделците все повече разчитат на технологията ЕxpressSun®?

- Тази технология доста развързва ръцете на нашите земеделци, тъй като за разлика от другата технология, повторното третиране със същия препарат Еxpress® на същото поле не предизвиква никакъв негативен ефект върху развитието на културата. Знаете, при една студена или засушена пролет всеки стрес при развитието на малкото растение в крайна сметка излиза като негативен резултат, като се отразява на добива. Т.е. използвайки такъв тип технология, щадяща растенията, ние на практика бавно и внимателно си повишихме средните добиви в региона.

Не е тайна, че вече в нормална година нашите земеделци очакват да получат среден добив над 300 кг/дка от всички полета, но не са рядкост и добиви до и над 400 кг/дка.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Февруари 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg