Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Март 2021
Ембриотрансфер – ускорителят на генетичния прогрес
Д-р Георги Великов възражда метода у нас

Ембриотрансфер – ускорителят на генетичния прогрес

print

e-mail facebook

Кога методът на ембриотрансфер ще стане популярен у нас? За позабравената в България технология ни разказва д-р Георги Великов, който практикува ветеринарна дейност в Северозападна България. Докторът ни показа мобилен център за ембриотрансфер, процесът се извършва на място във фермата.

В случая на фокус е именно вторият вид ембриотрансфер – конвенционалният метод. Началото се поставя с хормони, които предизвикват хиперовулация, овулират повече яйцеклетки, извършва се осеменяване на животното и на седмия ден се извличат ембриони с катетър. След това годните ембриони се откриват с микроскоп и се поставят в пипетки, съхраняват се в термостат, след което са готови да се сложат в майките реципиенти. „Идеята на целия процес е, че майката донор е в по-добри генетични качества и така успяваме да репродуцираме ценни генетични качества от майката.“ Д-р Великов допълва, че ако фермерът има качествен семенен материал или бик, проблемът е с генетичния материал от майката. Смисълът е в използването на най-добрите майки в стадото с цел съкращаване на генетичния прогрес. Процесът на ембриотрансфер е силно зависим от температурата на въздуха, защото ембрионите са много чувствителни, заради това иновацията може да се прилага в по-топли периоди на годината. По думите на доктора за процеса не е необходимо сложно оборудване и всеки ветеринар може да го практикува при желание.

Д-р Георги Великов: „Искам да се знае, че това е един нормален процес и България е била доста развита и напреднала в него през 90-те години. Тогава е имало много станции за ембриотрансфер у нас. Имам колеги в България, които са завършили този курс, ембриотрансферът е широко разпространен в света. За мен е необяснимо защо в България не се използва. Предполагам, че бързият напредък на месодайното говедовъдство, което се разви с бързи темпове за няколко години, ще усети този момент на нужда от генетичен прогрес, защото това при една направена инвестиция скъсява процесът на съзряване на животните, самият процес за тяхното отглеждане е по-кратък, рандеманът на продукцията е по-добър, също и качеството на месото.”

Д-р Георги Великов завършва курс по ембриотрансфер в Честър, Англия. Методът е подходящ за прилагане, както при месодайни, така и при млечни крави, също и при дребни преживни животни.

По данни от статистиката трансферът на ембриони скъсява времето до генетичния прогрес с до 6-7 години, спрямо изкуственото осеменяване и естественото покриване с бици.

Д-р Георги Великов: „Това е процес, който не засяга цялото стадо, а се използва, за да се създадат един определен процент от майки, които с напредъка на медицината имаме сексиран семенен материал, могат да станат производителки на женски без ембриотрансфер. Няма да се уморя да повтарям, че най-добрите фермери са тези, които си правят сметката. Този иновативен метод би могъл да направи точно това – да даде една независимост по отношение на репродукцията.”

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Март 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg