Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юли 2021
В аграрния сектор Тракийският университет е лидер в България
Доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, Стара Загора

В аграрния сектор Тракийският университет е лидер в България

print

e-mail facebook

 

Г-н Ректор, на провелото се Общо събрание на Тракийския университет Вие направихте пълен отчет на дейността на ректорското ръководство. От началото на мандата Ви измина година и половина. Какво успяхте да постигнете?

Благодаря Ви за тези въпроси. Първо искам да подчертая, че ние работихме в една необичайна обстановка. Заради пандемията бяхме в една извънредна ситуация, както за административната, така за учебната и научната работа. Въпреки това по-голямата част от поетите ангажименти са почти изпълнени.

Няма как да не започна с откриването на Университетската ветеринарна болница, която стартира с една наша инициатива за промяна на законодателството в областта на ветеринарното дело и там вече е записано, че има Университетска ветеринарна болница с клиники. От 1-ви април 2021 г. тази болница вече е факт. Тя работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без почивен ден. Тази болница е създадена с цел да се увеличи нивото на практическата подготовка на студентите. Моят ангажимент беше основно да се повиши практическата подготовка на студентите от всички професионални направления, като ние обучаваме близо 10 000 студенти. В аграрния сектор Тракийският университет е лидер и е номер едно в България. На първо място по рейтинговата класация в направления „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“.

В Учебно-опитното стопанство се провежда практическото обучение на студентите от Аграрния и от Ветеринарномедицинския факултет. Предприети са редица мерки за инвестиции и модернизиране на това стопанство. Разкажете повече за тях.

Учебно-опитното стопанство беше изоставено в такова положение, че както животните, като генетичен потенциал, технологиите, така и материалната база и машинният парк бяха тотално остарели и затова предприехме спешни мерки и закупихме нов генетичен материал от Германия - нови породи говеда и овце. Изцяло преобразихме колекционните стада по овцевъдство и говедовъдство. Закупихме нова техника и оборудване с цели поточни линии, които се управляват изцяло дигитално. По този начин нашите студенти ще се обучават на най-новата техника, която използват фермерите в България.

Няма да скрия, че се повиши продуктивността на животните и то в пъти. Работим по идеята да излезем с наши млечни продукти - сирене, кашкавал и т.н. Със задоволство мога да кажа, че вече имаме запазена марка „Тракийски университет“. Така че, Тракийският университет много скоро ще излезе на пазара със собствени марки хранителни продукти. Тук нашата експертиза е на най-високо ниво - от земята до трапезата. Хората от цяла България ще могат да тестват нашите продукти много скоро. 

По какъв начин студентите ще участват в това производство?

И като технология, и като контрол. Всичко това го правим с цел да се повиши подготовката на студентите. Това го видях реализирано в Университета в Гисен, Германия, където бяха направили цели поточни линии специално за обучение на студентите от Ветеринарномедицинския факултет. Това сега го принасяме в България като ноу-хау.

Вие сключихте и международни договори с Германия. С кои институции и с какво са свързани?

По време на пандемията имах възможност само два пъти да пътувам в чужбина и двете пътувания бяха до Германия. Първото беше в Северна Германия - Хановер, Бремен, Хамбург. Посетихме най-голямата клиника за коне, където работи ветеринарният лекар, който обслужва олимпийския отбор в Германия по конен спорт. Сключихме договор с клиниката. Сключихме договор с Ветеринарния университет в Хановер. Бяхме много топло приети. Тези договори отварят врати и създават мостове между Тракийския университет и университетите в Германия.

Също така, посетихме една от големите ветеринарни клиники край Хамбург и едно държавно опитно стопанство, в което се обучават стиденти от Университета в Кил.

Следващото ми пътуване беше до Гисен, Лайпциг и Дрезден, където също сключихме договори с Университета в Гисен, с Университета в Лайпциг, с Университета в Карлсруе и на базата на тези сключени договори ние участвахме в един проект за модернизация за висшето образование. Това е европейски проект за близо 5 милиона лева. Ще продължим да дигитализираме образованието, администрацията, кариерното развитие на студентите чрез помощта на тези наши партньори в Германия.

Освен с Германия, през тази година и половина сключихте доста договори и с едни от най-големите фермери в България. С каква цел?

Сключихме знакови договори със земеделски производители в България. АПК Копривщица е най-голямата козевъдна ферма, която е изцяло по холандска технология, както в породен състав, така и в технологичен план. Там завършват с готов продукт - козе сирене, и там нашите студенти стажуват. Също така, сключихме договори с Недко Митев от село Овчарово, с Джавит Бейтула от Карапелит, както и с ред други земеделски производители.

Имаме вече договори, според които нашите студенти работят във фуражни заводи. Работодателите имат възможност да избират най-добрите студенти и стажанти, пък и нашите студенти могат да си избират работодателите.

Имаме и много други договори и много наши студенти пътуват в чужбина по програмата Еразъм. Тази година имаме сключени договори с Япония, Русия, Босна и Херцеговина. Международните договори общо са 10. За наша радост, въпреки Ковид пандемията, първата специализантка от Ветеринарномедицинския факултет вече е в Лайпциг на тримесечен курс на обучение.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg