Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 26 Октомври 2021

Октомври 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Август 2020
Feliciano KWS е решението за борба с Рапичната стъблена бълха
Хибридът е значително по-малко податлив на вредите, причинени от ларвите на вредителя

Feliciano KWS е решението за борба с Рапичната стъблена бълха

print

e-mail facebook

 

Рапичната стъблена бълха е един от основните вредители, които нанасят поражения при отглеждането на рапица в Европа. Това може да доведе до значителни загуби на добиви или дори до пълно унищожение на реколтата от цялата площ. През юни 2020 г. прочутият френски изследователски институт Terres Inovia публикува независимо проучване, което предоставя доказателство, че хибридът рапица Feliciano KWS е значително по-малко податлив на вредите, причинени от ларвите на Рапичната стъблена бълха. Проучването успя да покаже ясна връзка между хибрида и степента на заразяване с ларви.

Институтът публикува актуални данни от изпитване, проведено на 11 места във Франция, използвайки 18 хибрида рапица на различни селекционери. Тестът проследява и изследва нападението от ларвите на Рапичната стъблена бълха. Резултатът е: хибридът рапица Feliciano KWS има значително по-малко ларви в стъблата си, отколкото всички останали 18 тествани хибрида. Статистическите анализи показаха, че хибридът има значително влияние върху количеството на ларвите. „Изглежда, че Рапичната стъблена бълха предпочита някои хибриди, докато избягва други“, обяснява Ан-Катрин Шулц, интернационален портфолио мениджър в KWS. „Ние сме щастливи, че проучването показа, че Feliciano KWS се представя изключително добре в сравнение с другите сортове и хибриди и следователно показва собствената си адаптивност и устойчивост, когато става въпрос за борба с Рапичната стъблена бълха.

Досега борбата срещу Рапичната стъблена бълха и нейните ларви се води основно с инсектициди. Когато бъде достигнат ИПВ (икономическият праг на вредност), трябва да се предприемат растителнозащитни мероприятия в посева, а именно - три ларви на растение при слабо развити посеви и пет ларви на растение в силно развити посеви. „Feliciano KWS изобщо не е достигнал ИПВ в нормалната гъстота на посева, а в слабите посеви хибридът едва достигна до него“, отчита Шулц. „Въз основа на праговете на вредност това означава, че при Feliciano KWS може да се елиминира третирането с инсектициди срещу бълхата. Това представлява важен принос за по-устойчив подход към селското стопанство, както и прекрасен избор за земеделските производители за намаляване на разходите.“

Пораженията, нанесени в посевите от зимна маслодайна рапица, причинени от Рапичната стъблена бълха и нейните ларви, са значителни. Ларвите се хранят в стъблата на растенията още през ранна пролет. Тези растения се разклоняват по-малко и имат намален добивен потенциал. От друга страна, възрастното насекомо започва да се храни с котиледоните и младите листа на рапицата още през есента, което понякога може да доведе и до пълна загуба на реколтата за цялата площ. Нивата на вредоносност се колебаят през различните години, но със забраната за третиране с неоникотиноидни инсектициди в страните от ЕС, вредите, причинени от Рапичната стъблена бълха, се очаква да нарастват и за в бъдеще. Засегнатите в Европа региони включват както Франция и Англия, така и страните от Източна и Югоизточна Европа.

„Feliciano KWS вече се отглежда във Франция, а първите продажби са направени в Полша, Чехия и Словакия, както и в Югоизточна Европа“, казва Шулц. „Англия вероятно ще последва догодина. Това означава, че фермерите в най-силно засегнатите региони могат да използват Feliciano KWS. "

Feliciano KWS: Хибридът с нов резистентен ген срещу Phoma

В допълнение към ограничената си чувствителност към Рапичната стъблена бълха, Feliciano KWS има и нов източник на устойчивост (RlmS) към патогенната гъба Phoma lingam (Leptosphaeria maculans). Фомоза или Сухо стъблено гниене по рапицата също е широко разпространено заболяване и заразата може да доведе до значителни загуби на добива при отглеждането на културата. Много гени за резистентност, които са добре познати и използвани от години, вече не предлагат достатъчна защита. За разлика от тях, новата генетика на KWS предлага най-добрата защита срещу новите щамове Phoma. Ан-Катрин Шулц обяснява: „Резистентността към Фома е специално създадена във Feliciano KWS, използвайки стандартни методи при селекцията и семепроизводството. Заедно с ограничената чувствителност на хибрида към Рапичната стъблена бълха, хибридът става изключително толерантен към два от основните патогени и вредители, които сериозно вредят на рапичните посеви.“

 

Целия материал четете в брой Август 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Нова техника Кубота в Тракийския университет - Стара Загора
Машини, подходящи за земеделски и комунални стопанства

Фъстъкът е протеинова, а не техническа култура
Открит ден на фъстъка се проведе в Садово

23 септември е обявен за Европейски ден на биоземеделието
Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия подписаха обща декларация за учредяването на събитието

Тракийският университет отпразнува 100 години висше аграрно образование
Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg