Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юни 2021
Corteva Agriscience със сериозна заявка за стопанската 2022 година
На БАТА АГРО компанията представи богата гама нови и утвърдени продукти

Corteva Agriscience със сериозна заявка за стопанската 2022 година

print

e-mail facebook

 

С богата продуктова листа, с нови и утвърдени предложения в основните за страната ни култури и тяхната растителната защита, щандът на Corteva Agriscience™ привлече интереса на земеделците на тазгодишното изложение БАТА АГРО.

Сред най-атрактивните предложения е хербицид, с ново активно вещество. Повече за него ни разказа Елена Андреева, агроном-консултант в Corteva Agriscience България. „За извеждане на успешна растителна защита в рапица е новият ни хербицид Белкар™, който се прилага наесен, във фаза след втора двойка листа. Той е със съвсем ново активно вещество Арилекс™ Актив, което с партньор Пиклорам се справя както с всички широколистни плевели в рапицата, така и с икономически важни плевели като див синап и дива ряпа. Белкар е устойчив на климатичните условия, приложен през есенно-зимния период. Продуктът е с прилепител и не се влияе от температурните амплитуди.

Друго наше предложение е хербицидът Галера™ Супер, с приложение и наесен, и напролет в зимна маслодайна рапица. Може да се прилага при температура над 5 градуса, като продуктът е по-ефективен при топли и влажни условия.“

Иван Дражев, продуктов мениджър на Corteva Agriscience България, разшири темата. „Очакваме съвсем скоро регистрация на нов вегетационен противошироколистен хербицид с комбинация на Флорасулам с Арилекс, което за мен ще бъде новият стандарт в контрола на широколистните плевели в житните култури.

Втората новост в житните култури от Corteva Agriscience, която освен в пшеница, ще бъде и в царевица, слънчоглед и други полски култури, ще е биостимулатор, който ще се използва за стимулиране развитието на растенията и респективно - за по-висок добив. Изпитваме го вече 3-та година.

Трета новост, която ще внедрим през 2022 г., е биостимулатор за третиране на семена пшеница и ечемик, който ще даде сила на младите растения по-добре да покълнат, да се вкоренят и да навлязат нормално във фаза преди зимен сън. Досегашните ни опити показват, че добивите от третирани с този продукт семена превъзхождат тези от нетретираните между 7 и 12 процента, което никак не е малко.“

Но с това изненадите от Corteva Agriscience не свършват. Вече имаме решение да внедрим нов противошироколистен вегетационен хербицид, който ще се справя с плевели, за които до момента няма решение, особено в конвенционалната технология слънчоглед, допълни Иван Дражев. „Визирам кръстоцветни плевели като див синап, дива ряпа и свиница. Този хербицид e със страхотна ефикасност срещу бяла куча лобода, включително в напреднала фаза, станал голям проблем през последните години.“

Сигурно решение от Corteva Agriscience срещу житни плевели е хербицидът Шадоу®, подчерта Елена Андреева. „Шадоу е с активно вещество клетодим, напълно селективен към културата, прилага се в доза от 80 до 160 мл/дка, както срещу самосевка от житни култури, така и срещу икономически важните едногодишни и многогодишни коренищни плевели. Шадоу се приема от листата на плевела, стига до кореновата му система, вследствие на което се появява антоцианово оцветяване, което визуално показва, че плевелът загива.“

И тази година в слънчогледовата си селекция Corteva Agriscience включва нови предложения, подчерта Иван Дражев. „В селекцията на слънчогледа работим интензивно и винаги вкарваме нови хибриди, които са по-добри от предходната ни генерация. Какво ново тук ли? Нов Експрес толерантен хибрид, нов конвенционален хибрид и нови Clearfield® Плюс хибриди, които при всички положения ще бъдат с много висок добивен потенциал, със съответната толерантност на най-важните болести.

Най-новите решения при слънчогледа са от групата на Clearfield® Плюс хибридите, поясни Нено Ненов, регионален мениджър в Corteva Agriscience България. „Това са хибридите LP130, LP140 и LP146. Същевремено предлагаме и традиционните конвенционални хибриди, които са много високодобивни и с високо съдържание на масло. Вече традиционни предложения от Corteva Agriscience са и слънчогледовите хибриди за птици. Тази година те са два - ВВ01 и ВВ400.

Неслучайно Corteva Agriscience се слави с името на царевична компания. Какви са акцентите в тази култура за 2022 година, научихме от Иван Дражев. „Предложенията ни са в ранна група ФАО 200 и в двете най-силни групи, отглеждани най-много в нашата страна - ФАО 300 и ФАО 400, включително нови Optimum®AQUAmax® хибриди, които са с повишено ниво на толерантност на сухи стресови условия и ограничена влага в почвата, предвид това, че климатът в България много се промени и вече наподобява средиземноморски.

 Corteva Agriscience работи и по нови хербициди в царевица, с ново активно вещество. То се казва Ринскор™ и ще контролира основно широколистни плевели и някои житни през вегетация. Активното вещество ще се ползва в царевица, а другото му приложение ще е в ориз, за контрол и на кисели треви.“

Силен интерес на БАТА АГРО предизвикаха и предложенията на Corteva Agriscience в рапица. За тях ни разказа Тихомир Острешев, регионален представител за Стара Загора.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg