Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Януари 2020
Инвестиции? Без европейски програми е немислимо!
Открито със Светла Стоянова

Инвестиции? Без европейски програми е немислимо!

print

e-mail facebook

Успешната жена понякога просто се ражда такава, но друг път постига своя успех благодарение на житейски обстоятелства. Такава е историята на Светла Стоянова. От учителка по немски - до авторитет в земеделието.

Решението на съдбата

„От 1998 г. съм земеделски производител, обработвам над 20 хил. дка земя, като съм започнала с 40 дка. Станах фермер защото... Съдба, може би така ми е било определено. Все пак, аз съм родена на село, израснала съм на село, получила съм добро образование и когато се върнах на село, мотивацията ми беше следната: коренът ми е тук, възможностите ми са тук, тук ми е домът, земята. И не мисля, че съм сгрешила, защото успях да направя много неща, да постигна успехи и да изградя модерно, съвременно стопанство. Земеделието не е проста работа. Земеделието иска много аритметика. Трябва да имаш възможност и смелост да рискуваш. Не само мерак и желание да имаш, за да можеш да станеш добър. Нещата са твърде комплексни, трябва да бъдеш последователен, за да можеш да успееш. Просто животът така ме прекара. На всеки съдбата му е определена. Винаги съм мислела, че няма нищо случайно на този свят. Явно така ми е било драснато. Навремето аз не знаех къде е полето, бях глезена, галена. Никога не съм си представяла, че ще ходя на нивата, че ще газя в калта, че ще ходя из пепелта, но съдба! И понеже съм свикнала всичко да правя както трябва, захванах се с тая работа и се постарах да се получи.“

Стратегията

Освен че увеличава земята през годините, фермерката изгражда добър екип от професионалисти, прави най-модерното стопанство на територията на страната. Последователна и точна в работата си, днес Светла Стоянова е сериозна бизнес дама. Но и тя като много свои колеги, с известно недоверие гледа към бъдещия програмен период на ОСП.

Инвестициите

„За следващия програмен период моята препоръка е да не бъдат изолирани зърнопроизводителите. Ако това се случи, ще се нанесе сериозна вреда на този сектор. Необходимо е да има програми и в критериите за точки да бъде включено и зърнопроизводството, за да постигаме по-добри добиви, по-качествена продукция и да бъдем конкурентоспособни на европейския и световния пазар.

В началото беше много трудно. И това продължи цели 15 години, докато стъпя на краката си. Успях да създам модерна база, добър екип, силози за съхранение на зърното, работилница, макар че все още има доста да правя. Имам една картина Колелото на моя бизнес, та то се завъртя по следния начин: първо трябва земя, после - пари, после машини, работна ръка и така се върти - едното увеличава другото и така до днес.“

Цветен цитат

Никога не съм си представяла, че ще ходя на нивата, че ще газя в калта, че ще ходя из пепелта, но съдба!

Нещо повече

„След като направих материална база, вече мисля за зони за отдих и почивка на себе си и за работниците. Мисля за другата част от живота, освен за работата. Създала съм модерно стопанство, такова, което дори и в Европа няма, каквото е моето. Но аз създавам работни места, сравнително млади хора работят при мен. По този начин индиректно подпомагам селото да не обезлюдява. Създавам възможност за работа при добри условия на труд. За да останат хората в малките населени места, те трябва да имат добро заплащане и освен добри условия на труд и социални придобивки, магазини. Така че, ползата от земеделските производители е огромна. Аз за моите хора съм изградила фитнес, спа център, възможност за йога, да спортуват, осигурена им е безплатна топла храна, мерим сутрин кръвното на всеки, защото аз искам здрав персонал. Скоро в селото ще бъде открит модерен магазин, където хората да пазаруват в приятна обстановка. Старая се да създавам добри условия не само за работниците, а и за хората на които ползвам земята.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Януари 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg