- Как се отрази коронакризата на бизнеса с внос на кафе?
- Специално при нас има спад от 50%. Опитваме се по един или друг начин да успеем да се преборим с тази криза, да не фалираме, а да оцелеем.
- Колко сорта кафе има по света?
- Доколкото съм запознат, в света има над 400 сорта кафе, но от тези 400 има 60 сорта, които са избрани на пазара да се използват за блендовете на кафе. От тези 60 са избрани 2 сорта кафе – Арабика и Робуста. От тези два сорта се правят блендове на различните марки кафета. На българския пазар се ползва повече Робуста отколкото Арабика, но идеята на всички производители и вносители на кафе е да се наблегне повече на Арабиката, което е по-качественото, по-скъпото кафе, по- приятното, по-мекото и по-хубавото, но естествено и киселинно, както казват клиентите.
Кафените зърна на видове кафе Робуста са по-кръгли, докато зърната на Арабиката са по-овални и плоски
- Къде се отглеждат двата сорта?
- Арабика и Робуста могат да се отглеждат на доста места по света. Ако говорим за първо качество – това са Централна и Южна Америка, Индия, но най-голямото производство е в Бразилия. В Бразилия е най-голямата реколта на кафе.
- Има ли модни течения при кафето?
- Да, има. В днешно време се вижда, че повече се набляга на инстантните продукти и то от младите хора, от тийнейджърите. Ползва се и в домашни условия, защото се прави доста по-бързо, отколкото едно еспресо, което ти отнема време. Доколкото по-възрастните наблягат на еспресото, което е истинското кафе. В момента бих казал, че тенденцията е да се консумира 50 на 50 инстантна напитка и еспресо кафе.
- 2020-та година беше ли добра за производителите на кафе като реколта?
- Да. Реколтата от кафе е доста по-голяма в сравнение с изминалите години. Но като продажби е по-малко от предишни години.
- Кафето траен продукт ли е?
- В рамките на една-две години тази реколта трябва се изразходи и да се поднови.
- Как вървят цените?
- През 2020 година има достатъчно реколта и има спад на цената на кафето на световния пазар. Миналата година имаше покачване на цената, защото нямаше реколта.