Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Юли 2014
Ферма за щрауси отвори врати в добруджанското село Белгун
Германецът Томас Науман ще отглежда екзотични птици и ще развъжда добермани

Ферма за щрауси отвори врати в добруджанското село Белгун

print

e-mail facebook

Първата ни среща във фермата за щрауси не беше със собственика Томас Науман, а с 11-месечния доберман Ела. Въпреки младата си възраст, породистото животно всява респект. Бързо бяхме успокоени, че Ела е гостоприемна и любвеобилна, но… само в негово присъствие. Когато той е по задачи, или пък нощем, е невъзможно някой да успее да приближи фермата за щрауси, разположена в края на каварненското село Белгун. Всъщност с Ела се поставя началото на развъждането на добермани, а с първите малки щрауси, пристигнали седмица по-рано – на отглеждането и развъждането на щрауси. Затова и фермата се нарича „Доби и щраус“, подчертава собственикът Томан Науман.

Идеята се ражда преди десетина години, когато инвеститорът посетил българското Черноморие и се влюбил в него. Решил да се засели у нас и започнал да търси подходящо място, за да развива хобито си и да го превърне в бизнес. Купува къща в село Белгун, която граничи с общинските пасища и през март тази година започва строителните дейности. Първоначалните планове са били за няколко щрауса и няколко добермана и да се наслаждава и радва на спокойствието тук, в селото. Съдружникът на Томас обаче дава идеята това хоби да се разрасне, още повече, че климатичните условия са подходящи за отглеждане на големите птици.

30-те малки екзотични пилета, излюпени в Германия, са пристигнали броени дни преди нашата среща. „Искаме да отглеждаме щрауси и добермани. Искаме тук, в България, да идват туристи и да предложим на местното население атракции. Това наистина е атракция особено сутрин, когато видите малките да танцуват“, разказва развълнуван Томас Науман. „До края на тази година ще купим още два пъти по 20 малки, а други 30 яйца вече са в инкубатор. Естествено, по различни причини определен процент от пилетата отпадат. Така че около 80 е едно реалистично число за броя на птиците, които през следващата година ще отглеждаме тук“, разкрива част от плановете си инвеститорът.

Интересно е да се наблюдава съжителството на Ела и малките щрауси. Породистото четириного се грижи за тях, обикаля ги, приема ги като свои бебета, разказва още Томас. Сега денят му започва сутрин рано и приключва по тъмно. Надява се до 3 месеца голяма част от работата вече да е зад гърба му. Планираната инвестиция до края на 2014 г. е 100 000 евро. В проекта се предвижда изграждане на кланица и заведение за дегустация на месо от щраус. Томас е наел за 5 години 173 дка общинска земя. В центъра на село Белгун има изоставен стар ресторант, който трябва да се превърне в малка бирария, която да предлага и деликатеси от екзотичното месо. За да реализира всичките си цели обаче, има нужда от кредит.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Юли 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg