Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Ноември 2021
В бирената индустрия вече са въведени практиките на кръговата икономика
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България

В бирената индустрия вече са въведени практиките на кръговата икономика

print

e-mail facebook

 

2021 г. е много специална за пивоварната индустрия в България. Защо?

Тази година нашата индустрия има три емблематични юбилея, които са доказателство как ние свързваме традициите, иновациите, устойчивото развитие и всичко това, което се съдържа в космическия свят на една чаша бира.

Юбилеите тази година са три - 30 години от създаване на Съюза на пивоварите в България, 140 години Българска пивоварна индустрия и 65 години пивоварна наука у нас.

Това са вдъхновяващи поводи ние много широко да популяризираме нашите инициативи за екологична отговорност и най-новите практики в тази посока. Малцина знаят, че в бирената индустрия вече са въведени практиките на кръговата икономика. Това не са празни думи, а модели, които съществуват и функционират.

Така например, отпадните води от големите компании се рециклират почти на 100% благодарение на био анаеробни реактори, които те инсталираха през последните пет години. Тези реактори позволяват да се извлекат от бирените остатъци полезни вещества, с които се хранят бактериите, и те да бъдат превърнати в био газ, който пък да обслужва производствените нужди на пивоварните предприятия.

Не по-малко интересно е, че прословутата бирена каша, която доскоро се считаше, че е един основен замърсител, всъщност е храна за животните. Тя се изкупува на 100% от животновъдите и служи за една наистина високобелтъчна фуражна съставка за преживните животни.

От отпадъците от хмела пък може да направи течен тор за подхранване на цветя и земеделски култури.

Какви инвестиции направи бирената индустрия през последните години?

Инвестициите в зелени инициативи и иновации най-вече свързани с кръговата икономика за последните четири години възлизат на над 30 млн. лв. Ние говорим все пак за шест компании. Може да си представите какъв ресурс се отделя в това направление.

Тези инвестиции допринасят за много голямо спестяване на естествените ресурси. Благодарение на това сега за производството на 1 литър бира отиват между 3 и 4 литра вода. Докато преди 10 години са били необходими около 15 литра.

От друга страна - през последните две години инвестициите в предприятията, като капиталови вложения, са 77 млн. лв. в технологично обновление, в нови линии, оборудване.

Как се отрази пандемията на пивоварния бизнес?

Пандемията Ковид 19 изправи хората, бизнеса, планетата пред нови предизвикателства, но ни направи и по-креативни, и като бизнес, и като цялостна концепция.

През миналата година успяхме да разширим продуктовото портфолио с 25 нови бранда. Бяха създадени няколко нови асортимента бира с влагане на билки, на цветя. Те все още, разбира се, са експериментални, но повишават антиоксидантния капацитет и витамините в напитката и съвсем скоро на пазара ще има такива продукти.

Нещо, което е много важно и може би малко се знае. 54% от консуматорите вече изключително много харесват и държат да опитват или традиционно да консумират нискоалкохолните и безалкохолни бири. Всъщност, това са едни нови иновативни продукти. Ние до голяма степен сме свикнали с това голямо разнообразие и не отчитаме колко усилия и иновации стоят зад всяка една бутилка в магазина.

Резултатите от международно изследване за пивоварния бранш в Европа показват, че ние сме на първо място с най-висока репутация като пивоварна индустрия сред европейските страни. За което благодарим най-вече на нашите приятели, консуматори, потребители, защото те са участвали в това независимо изследване, проведено през април тази година.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg