Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Април 2022
Божидар Петков: С БАБХ искаме да въведем централизирана система за прогноза и сигнализация на базата на метеорологични станции със специален софтуер
Складовете за биопрепарати трябва да отговарят на съвсем други условия, казва председателят на Националната асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии

Божидар Петков: С БАБХ искаме да въведем централизирана система за прогноза и сигнализация на базата на метеорологични станции със специален софтуер

print

e-mail facebook

 

- Г-н Петков, какво породи необходимостта от създаването на тази нова организация?

- Почти от две години имаме сериозни затруднения при вноса, регистрацията и реализацията на препарати за растителна защита от биологичен произход. Поради тази причина, група юридически лица - вносители и търговци на препарати за растителна защита, заедно с производители, решихме да създадем Национална асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии. Наложително беше тя да стане факт и заради това, че от догодина ЕС иска да внедри една амбициозна програма, така наречената Зелена сделка, според която ще бъде необходимо намаляване на употребата на пестициди с 50% и на минерални торове с 30%. Тази амбициозна идея е много добре приета от останалите европейски страни, но за съжаление в България голяма част от земеделските производители с определен страх се чудят как ще могат да отговорят на тези критерии, защото ще има определени субсидии в тази насока.

Този подход е възможен и ефектът от използването на биологичните препарати за растителна защита е траен и когато той се наложи, употребата на химични препарати може да бъде намалена повече от 50%, дори и сведена до нула в конвенционални стопанства.

Ние смятаме, че тази инициатива и амбиция на ЕС е напълно осъществима, защото през последните години напредъкът в биологичната растителна защита и органичното торене е невероятен. Докато биологичните стопани споделяха, че няма голямо разнообразие от препарати за растителна защита, сега вече на европейския и на световния пазар има редица разработки, които се внасят и реализират в България. Основната идея на новата асоциация е да закриля интересите на вносители, производители и разпространители на такива препарати за биологична растителна защита и органични торове.

- Какви биопрепарати и биоторове се прилагат към момента у нас?

- Те са на базата масла от растения и от водорасли, използват се също така бактериални и вирусни препарати, които са изключително ефективни за дадени култури или за дадени болести и са с голяма селективност без да вредят на полезната флора и фауна и по този начин ние получаваме едни чисти от химия продукти без да нарушаваме екологичния баланс на нашите насаждения.

В същото време искаме да въведем с БАБХ една централизирана система за прогноза и сигнализация, която да бъде изградена на базата на редица метеорологични станции със специален софтуер, който да дава сигнализация за развитие както на болести, така и на неприятели, за да може земеделските производители в реално време да получават информация на своите телефони. Такава система вече има изградена в Македония и то от български фирми.

В България ние получаваме едни бюлетини, които са веднъж месечно на хартиен или електронен носител, които на практика не дават почти никаква информация. Ако имаме такава мрежа от метеорологични станции обаче, земеделските производители ще могат навреме да реагират и да преценят в кои случаи да използват биологични и в кои случаи да използват химични средства за растителна защита. По този начин ще се намали количеството на препаратите, а в много случаи по преценка и минимален риск даже може да се направи въздържане от пръскане.

- Как България ще изпълни изискванията за повече биоплощи и по-чиста околна среда?

- Аз смятам, че по-пълното прилагане на биологични препарати в стопанствата ще даде увереност на земеделските производители, че преминаването от конвенционално към биологично земеделие не е трудно и няма да има драстично намаляване на реколтата. Това ще даде един сериозен тласък за увеличаване на площите с биопроизводство.

- Ще работите ли за по-лесното внедряване у нас на биологична РЗ?

- Към сегашния момент много голяма част от вносителите на биологични препарати за растителна защита имат редица затруднения или мълчалив отказ от страна на БАБХ, или прекалено дълго размотаване на документите и в същото време няма трайно разграничаване на изискванията, както за съхранение, така и за разпространение на препаратите за биологична растителна защита. Ще Ви дам пример, че изискванията за регистриране на склад за биологични препарати за растителна защита, въпреки че те не са токсични, са същите както за химическите препарати. Цялата верига е изключително затруднена и смятаме, че това трябва да бъде променено, дори в законодателството. Складовете за биопрепарати трябва да отговарят на съвсем други условия. В същото време БАБХ си затваря очите за хиляди складове в страната, които дори са нерегламентирани и в тях се съхраняват препарати от първа група. Отделно, че няма контрол както на нерегламентирания внос, така и имитиращи продукти от ЕС и от трети страни.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg