Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Август 2020
Кравеферма с рекорди в млеконадоя
Модерни технологии и умно управление на стопанството

Кравеферма с рекорди в млеконадоя

print

e-mail facebook

 

Ферма рекордьорка по млеконадой. В Животновъден дневник ви водим в новозагорското село Богданово, в стопанство, управлявано от млади хора. През 2015 г. внасят първите животни порода Холщайн-Фризийско говедо от Дания.

В момента 18% от всички животни са кравите в сухостоен период, а 82% са дойните крави или 240.

Прилагат TMR - Total Mixed Ration диета. Целта на общата смесена дажба е кравите да усвояват пълното съдържание на храната. Разпределят храната със самоходно фуражораздаващо ремарке, като съвсем скоро във фермата пристига нова машина от Италия. Силажът е около 80% от успеха на животновъдната ферма и високия млеконадой, разказват от фермата.

Николай Петров, търговски представител на Косад Семанс за Южна Централна България работи с фермата и с общи усилия постигат високите резултати. Царевичният силаж, който произвеждат, е от хибриди на френската компания.

Ако се прави промяна в дажбата на кравите, това е в резултат на обстоен анализ, споделя Николай Господинов, зооинженер и главен двигател на фермата. Дават на животните и натриев бикарбонат - естествен продукт с висок буферен капацитет, използва се в говедовъдството, за да поддържа pH в стомаха на добро ниво. Консумира се на воля целогодишно, заедно с каменна сол.

Царевичният силаж и сламата са собствено производство, концентрираният фураж и люцерната купуват.

Доилната зала е италианско производство 2 по 8 паралел. Свързана е със софтуера на фермата по израелски модел. Благодарение на това се получава информация по време на доенето. Системата се измива автоматично с препарати.

В доилната зала звучи класическа музика. Благоприятното й влияние върху кравите по време на доене е доказано във Франция, Израел, Русия и Англия.

Запечатката е от изключително значение. След доенето каналът на вимето остава отворен за определено време. Междувременно хранителната пътека е заредена с нова храна или неизядената е прибутана, за да могат животните да я достигат. Това се прави, за да не лягат веднага, да останат в изправено положение, въпреки че матраците са почистени - по тях има бактерии. Ако животното все пак легне, бактериите могат да нахлуят в канала и да заразят млякото, след което да увредят тъканите, които синтезират и отделят млякото. Увреждането, причинено от навлезли бактерии, причинява мастит. Затова се използва “запечатка” с филмообразуващ ефект - папиларният канал се стеснява и запушва, като предотвратява замърсявания.

Продукцията се събира в млечен танк от 10 000 литра, гръцко производство. Представлява затворена охладителна система от неръждаема стомана с автоматизирани системи за измиване и дезинфекция след всяко изпразване, хоризонтално разположена. Автоматичното измиване на млечния танк се прави в рамките на 50 минути. Цялото количество мляко продават на една мандра, която произвежда млечни продукти за пазара в Арабския свят.

Главният обор е построен със съоръжения от Италия, поцинковани профили.

Използването на електрически четки има основен принос за благосъстоянието, хигиената и релакса на животните. Проучване в САЩ показва, че млечните крави, които използват четки, произвеждат повече мляко - до 1 кг на ден, а случаите на клиничен мастит са по-малко.

Охлаждащата система се активира автоматично, според отчетените температура, влага и топлинен стрес. Скоростта на вентилаторите се определя автоматично според процентите на топлинния стрес във фермата. Температура, която поддържат, е 22 градуса с влажност 54.3%. За лесно движение на кравите доилната зала е разположена в края на сградата. Излизайки от доене, кравите минават през ваната за копита с меден сулфат.

Всеки ден удължават светлинния ден на животните до 16 часа и поддържат качествена почивка след това. През нощта светлината в обора е червена, чрез нея се постига отпускане и пълно възстановяване на организма. Другото приложение на червената светлина е за по-добра видимост на работниците в помещението. Разполагат и със системи за водно охлаждане.

Почистването правят чрез скрепери, торовата маса разпръскват по обработваемите си площи. Матраците също са италианско производство. Една от новите придобивки във фермата е млечното такси, немско производство, с него хранят телетата. Имат бокс за животни с проблеми. В пространството се отделя по-голямо внимание на специфични заболявания и строго индивидуални лечения.

Подрязването на копитата се прави два пъти годишно. Настилката благоприятства за това копитата да се режат само при необходимост, а не профилактично и прекалено често. Заради експлоатацията на кравите и за да могат да постигнат по-висока продължителност на живота, в Богданово правят открита площ, където кравите да живеят в периода, в който не се доят.

Имат и станция за меласа, където сами я затоплят и разреждат до достигане на течно състояние.

Репродукцията във фермата в село Богданово правят по строг случен план на базата на родословието на животното. Работят основно с американски семенен материал. На този етап от развитието на фермата оставят всички женски телета. Мъжките продават. След като осъществят планираното увеличение на животните, ще използват и сексирана сперма, с която ще си гарантират раждането предимно на женски телета. Селекцията на животните се следи от добричката Асоциация за развъждане на Черношарената порода в България.

Израелският софтуер събира цялата информация от фермата, на тази база преценяват бъдещите действия. Лактацията на всяко едно животно за десет дни е изобразена на графика. Всяка крава има на крака си педометър, с помощта на който събират данните. Заболяванията се хващат по процента на спад в млякото, а сърцето на фермата е възпроизводството на животните, казва ветеринарният лекар д-р Бранимир Синапов.

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Август 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg