Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП от полза за всички нас Брой: Февруари 2021
Мирослав Найденов: Новата ОСП трябва да е по-достъпна и по-справедлива за земеделците
Липсата на работна ръка е това, което най-силно ме тревожи, казва бившият земеделски министър

Мирослав Найденов: Новата ОСП трябва да е по-достъпна и по-справедлива за земеделците

print

e-mail facebook

 

- Г-н Найденов, на прага на новата ОСП, Вашата оценка за изминалите два програмни периода.

- Направиха се доста инвестиции в преработвателни предприятия, в машини, в техника за обработка на почвата. Разбира се, големият проблем е, че имаме доста млекопреработвателни предприятия, но внасяме суровина. Подобна е и ситуацията в месопреработката и в други производства.

Така разпределени, европейските средства дадоха конкурентно предимство най-вече на зърнопроизводството. Ние знаем, че то гарантира зърнения ни баланс и е част от националната сигурност на нашата държава. Освен това, то е силно експортно насочено, което означава, че в България влизат постъпления във валута от този сектор. В същото време имаме доста изостанали сектори, като животновъдство и зеленчукопроизводство, които са по-трудоемки и при тях се изисква повече работна ръка. Не знам какви точно ще бъдат политиките в новия програмен период, но дано да има някаква промяна в посока по-добро подпомагане на тези чувствителни сектори. Ясно е, че европейските средства не стигат за всичко, така че с национални доплащания се прави опит тези чувствителни сектори да бъдат компенсирани.

Има и нещо друго, което трябва да отчетем, и това е, че в България си позволихме в началото на прехода тотално да разрушим някои сектори. Животновъдството беше напълно ликвидирано чрез така наречените ликвидационни съвети. Много трудно след това трябваше да се върнат добрите практики, да се възстановят поголовията, породният състав, сградовият фонд и т.н. Това също даде много голямо отражение и общо взето ние влязохме в Европейския съюз с неравен старт в сравнение с някои от останалите нови членки, които имаха далновидната политика да не разрушат това, което е правено по време на социализма.

- Вашите очаквания към новата ОСП?

- Не очаквам някакви особени различия от досегашните два програмни периода, върху които имам наблюдения. Надявам се, че и ние като държава членка, участвайки активно в изграждането на ОСП, да сме си взели поука от тези изминали периоди и да я направим по-достъпна до всички, които се занимават със земеделие. Да я направим по-справедлива. За останалите граждани, които заделят от своите данъци, плащайки за ОСП, тя да бъде полезна.

- Проблемът с липсата на работна ръка продължава да бъде на дневен ред през годините и напоследък е още по-отчетлив. Вашият коментар?

- Липсата на работна ръка е това, което най-силно ме тревожи. Не само неквалифицирана, но и на квалифицирана работна ръка. Не се произвеждат достатъчно квалифицирани кадри. Няма интерес от младите хора да учат тези специалности. Отделно от това демографската криза също води до липса на работна ръка. Масово българските села са обезлюдени. Донякъде се прави опит проблемът да бъде компенсиран чрез механизация, но не всичко може да бъде механизирано. Тази механизация следва да бъде управлявана от хора, които са добре технически подготвени.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Февруари 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg