Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Септември 2021
Все по-съвършени хибриди… за все по-несъвършени условия за отглеждане
KWS е пословична с предлагането на толерантни на засушаване хибриди

Все по-съвършени хибриди… за все по-несъвършени условия за отглеждане

print

e-mail facebook

 

Сушата – голямото предизвикателство пред земеделците. Сушата е предизвикателство и за селекционерите на земеделски култури. Тя е основният лимитиращ фактор на добивите от селскостопански култури, но пък модерните селекционни решения успяват в много голяма степен да смекчат негативните последици. А дали един хибрид е сухоустойчив или не – това може да се види на полето, в реални условия.

Точно това беше идеята на демо платформата край село Паскалево, където са обработваемите площи на земеделския производител Живко Василев. Той беше домакин на открития полски ден, на който бяха представени хибридите от портфолиото на KWS България при пролетните култури. Срещата беше малък празник за земеделските производители от региона на Добрич, след месеци ограничителни мерки, но и повод немската компания да покаже новата си и иновативна селекция за региона.

Топ културата в продуктовата й листа е царевицата и естествено при нея да има най-много нововъведения.

„При царевицата прогресът ни е най-силно изразен. Стъпките, които правим, са най-големи и в правилната посока“, коментира управителят на KWS България Петко Василев. Той обясни, че селекционерите постоянно работят върху усъвършенстване на селекцията, но основно правило при създаване на хибридите и сортовете си остава високият добивен потенциал на културата, както и елиминиране на зависимостите на растенията от влиянието на екстремните климатични условия и проблемите със засушаването.

„KWS е пословична през годините с предлагането на толерантни на засушаване хибриди. Факторът суша при продуктите ни е сведен до минимум“, категоричен беше продуктовият мениджър на компанията Светослав Серафимов.

„Представили сме 12 хибрида, подходящи за региона - от най-ранните до най-късните групи по зрелост, както за зърно, така и за силаж, и биогаз“, уточни Георги Петков, търговски представител за регион Добрич.

Най-ранният е KWS Камило – ФАО 260, който е с много висок добивен потенциал за ранна жътва, доближаващ се до хибридите от групи 300 – 330 ФАО. Хибридът е подходящ да се използва също така и като втора култура.

Нови интересни предложения от новата селекция на KWS са

KWS Акустика ФАО 370 от програмата ClimaControl3 – толерантни при екстремно сухи условия и KWS Интелиджънс ФАО 420 от програмата Plus4Grain – хибриди, предназначени за интензивно производство.

„През последните години засилен интерес предизвиква средно късната група по ранозрелост ФАО 450 плюс“, конкретизира Светослав Серафимов. Именно в нея попадат един от най-продаваните хибриди на компанията Колегас ФАО 460, а също така и най-новият KWS Авизио ФАО 450. Тези хибриди съчетават качествата и силата на добивния потенциал при късните хибриди, но така също и ранното изпускане на влага от зърното в по-ранно ФАО 400.

Хибридът Колегас е изключително високодобивен и подходящ както за интензивно производсто, така и при по-неблагоприятни почвено-климатични фактори.

От следващата година в търговското портфолио ще влязат още два хибрида – KWS Алманцо и вече споменатият KWS Авизио, в групата между 400-450 ФАО, които са последна дума на немската селекция и са специално адаптирани за почвено-климатичните условия на Югоизточна Европа.

KWS има напълно обновено и много силно портфолио, както в Клиърфийлд Плюс технологията, така и в SU сегмента, а също и при високоолеиновите слънчогледови хибриди. Фаворит сред производителите във високоолеиновия сегмент в Добричкия регион е KWS Делицио CLP HO, който съчетава силна устойчивост към имазамокс, отлична адаптивност към всякакви почви и високо маслено съдържание, както на олеинова, така и на линолова киселина.

От следващия сезон немската компания ще предложи и нови хибриди от групата на сулфонилурея устойчиви. Един от тях беше представен - Ориентес SU, притежаващ висок добивен потенциал, силна пластичност и адаптивност към сухи региони и бедни почви.

Край Паскалево бяха представени и 3 хибрида сорго – KWS Лупус с червено зърно, KWS Арсенио с бяло зърно и KWS Немезис, подходящ за силаж и биогаз. Хибридите са със силно изразена сухоустойчивост и ниски изисквания към почвения тип, торене и растителна защита.

„Всяка година KWS инвестира значителен финансов ресурс и научен потенциал в създаване на иновативни хибриди“, подчерта управителят на KWS България, Петко Василев. По думите му основна част от селекционните усилия на KWS са регионално ориентирани към страните от Югоизточна Европа, в това число и България. В конкретния случай, представените хибриди са стриктно подбрани за България и Южна Румъния, които имат много близки климатични реалности и съответно имат нужда от хибриди с близки характеристики.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg