Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Февруари 2022
Колко важни са евросредствата за преработвателните предприятия
„Започнахме от нулата, но днес съм доволен от постигнатото“, казва собственикът на семейна компания за преработка на ядки в гр. Хисаря

Колко важни са евросредствата за преработвателните предприятия

print

e-mail facebook

 

Приемът по подмярка 4.2 беше отворен до 25.02.2022 г. Семейна компания за преработка на ядки в гр. Хисаря е сред кандидатите. Идеята на проектното им предложение е да бъде построена изцяло нова производствена база, която ще бъде на площ от 1300 кв.м, разкри създателят на компанията Валентин Недев. Той е убеден, че европейските програми дават добри възможности за бизнес развитието на семейни фирми, като неговата.

Предприятието в Хисаря вече има закупена поточна линия за печене, белене и нарязване на ядки чрез проект, подаден към МИГ Хисаря.

Какъв е пътят на успеха, питаме Валентин. Той полага началото на семейния бизнес, който устоява във времето и се разраства. През далечната 1992 г. предприемачът стартира с търговия на едро с ядки, а през 2002 г. започва и преработка – печене, белене, калибриране и пакетиране на ядките. Към края на 2017 г. фирмата разширява производствената база и закупува две нови, модерни поточни линии за производство на тахани и кремове от ядки и семена.
„Започнахме от нулата, но днес съм доволен от постигнатото, чувствам се горд – и дава рецептата на успеха: „рискът трябва да е умерен, винаги съм оптимист и смятам, че трудностите пред цялата икономика на страната и пред бизнеса ще отминат.“

Валентин е доволен, че синът му участва в бизнеса и има своя принос за надграждането му. Приемствеността между поколенията и навлизането на младите в агробизнеса ще са сред акцентите на новата ОСП.

Предприемачите споделят, че използваната суровина в предприятието е изцяло вносна. И разказват, че в Аржентина, например, малки производители се обединяват и произвеждат големи количества ядки – един сорт. Точно това е необходимо на преработвателите – един сорт, еднородност на ядките, еднакво качество. И дават пример с Института в Садово, който има разработени много сортове фъстъци, но това разнообразие обърква пазара. Също така, в момента у нас се създават нови лешникови насаждения с различни сортове. „Няма как от 10 различни сорта фъстъци или лешници да имаш винаги една и съща суровина като качество, една и съща влага, един калибър“, коментира Валентин Недев. Той препоръчва на производителите да отглеждат 1-2 сорта и да се обединяват. Само така ще бъдат атрактивни за преработвателите.

 

Целия материал четете в брой Февруари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg